Όλα τα Μάτια στον Ρωσικό Στολίσκο που Eγκατέλειψε το Λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία

Όλα τα Μάτια στον Ρωσικό Στολίσκο που Eγκατέλειψε το Λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία
energia.gr
Δευ, 3 Φεβρουαρίου 2025 - 13:17

Τα σχέδια της Ρωσίας για τη διατήρηση της ναυτικής της παρουσίας στη Μεσόγειο, τώρα που έχασε τη μοναδική μόνιμη βάση της στο Ταρτούς, είναι πιθανό να γίνουν ξεκάθαρα μόλις οι παρατηρητές των ακτών που καλύπτουν τα Στενά του Γιβραλτάρ εντοπίσουν διελεύσεις πλοίων τις επόμενες ημέρες. Οι συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν στις 29 Ιανουαρίου μεταξύ του νέου ηγέτη

της Συρίας Αχμέντ Αλ Σαράα και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ έληξαν χωρίς συμφωνία για την ανανέωση της ρωσικής παρουσίας, με τη συριακή πλευρά να απαιτεί ως προϋπόθεση τον επαναπατρισμό του πρώην προέδρου Άσαντ από τη Ρωσία στη Συρία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εμπειρογνωμόνων του Frederik Van Lokeren, ο μεσογειακός στολίσκος, που προηγουμένως είχε τη βάση του στην Ταρτούς, κατευθύνεται τώρα δυτικά 100 ν.μ. νότια της Κρήτης. Ο στολίσκος αποτελείται επί του παρόντος από το καταδρομικό κλάσης Gorshkov Admiral Golovko (461), το κλάσης Krivak Admiral Grigorovich (F745), τα αποβατικά σκάφη Alexander Otrakovsky (L031) και Ivan Gren (L135) και τα πετρελαιοφόρα Vyazma και General Skobalev. Ο στολίσκος παρέμεινε στα ανοικτά της Ταρτούς έως ότου δύο πολιτικά φορτηγά πλοία RO-RO Sparta και Sparta II ολοκλήρωσαν τη φόρτωση του ρωσικού εξοπλισμού που ήταν στοιβαγμένος στην προκυμαία. Ο στολίσκος συνοδεύει τώρα αυτά τα δύο πλοία στο ταξίδι τους προς τα δυτικά, θέλοντας να τα προστατεύσει από την τύχη που είχε το φορτηγό πλοίο Ursa Major, το οποίο ναυάγησε στις 23 Δεκεμβρίου στα ανοικτά του Οράν.

Δεν είναι ακόμη σαφές πού κατευθύνεται ο ρωσικός στολίσκος. Ο εντοπισμός του στολίσκου να κατευθύνεται μέσω των Στενών του Γιβραλτάρ θα υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι έχουν προς το παρόν εγκαταλείψει την ελπίδα να αποκαταστήσουν τις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης που απολάμβαναν στο Ταρτούς κάπου αλλού στη Μεσόγειο. Ο εξοπλισμός επί του πλοίου, εάν καταλήξει πίσω στη Ρωσία, θα αποτελέσει μια χρήσιμη ενίσχυση των αποθεμάτων που έχουν εξαντληθεί σημαντικά από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ρωσική εστίαση προς το παρόν φαίνεται να επικεντρώνεται στη δημιουργία δύο αεροπορικών βάσεων στην Ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη και στην αεροπορική βάση Al Khadim. Το έδαφος αυτό ελέγχεται από τον Λίβυο πολέμαρχο (και πρώην κάτοικο του Λάνγκλεϊ-Βιρτζίνια) στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Βεγγάζη και η Al Khadim έχουν δει μια πρόσφατη μεγάλη αύξηση της ρωσικής αεροπορικής εμπορευματικής κίνησης IL-76, ιδίως για πτήσεις που στη συνέχεια συνεχίζονται προς το Μπαμάκο στο Μάλι, μία από τις πολλές αφρικανικές χώρες όπου το Ρωσικό Σώμα Αφρικής, διάδοχος της ομάδας Wagner, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή. Αλλά αν η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα ναυτική βάση, και αν στους Ρώσους παραχωρηθεί πρόσβαση σε λιμάνια στην ελεγχόμενη από τον Haftar επικράτεια, τότε το λιμάνι του Tobruk θα ήταν μια ισχυρή υποψηφιότητα.

Ως εκ τούτου, οι σημειώσεις που γίνονται από τους παρατηρητές ακτών του Γιβραλτάρ θα παρέχουν μια ισχυρή ένδειξη των ρωσικών προθέσεων. Αυτές οι προθέσεις ενδιαφέρουν ίσως και αλλού- τις τελευταίες ημέρες, δύο πυρηνικά υποβρύχια γλίστρησαν μέσα και έξω από το Γιβραλτάρ, συγκεκριμένα το USS Indiana (SSN789) κλάσης Virginia και το HMS Anson (S123) κλάσης Astute, με άγνωστες ως συνήθως αποστολές και προορισμούς.