Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε πολύ κοντά στο να χάσει τους στόχους της για τα αποθέματα φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Όπως εξηγεί το πρακτορείο, αρκετές χώρες απέτυχαν να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες για τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα ολόκληρος ο κοινοτικός σχεδιασμός να κινδυνέψει. Με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται, αρκετοί αναλυτές ανησυχούν για τους επόμενους ενδιάμεσους στόχους του Μαΐου και του Ιουλίου

Ο πρώτος ενδιάμεσος στόχος της ΕΕ για τα αποθέματα φυσικού αερίου εντός του 2025, ο Φεβρουάριος, παραλίγο να χαθεί εξαιτίας της αδυναμίας ή απροθυμίας αρκετών κρατών να ενισχύσουν τις ποσότητες που διατηρούν. Τα αποθέματα της ΕΕ στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν στο 53%, ελαφρώς πάνω από τον κατώτατο στόχο του 50%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από την ενεργειακή κρίση του 2022, αλλά και από τότε που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Υπενθυμίζεται πως κατά την τρέχουσα περίοδο έχει καταγραφεί ταχύτατη μείωση των αποθεμάτων του καυσίμου εξαιτίας της υπολειτουργίας των ΑΠΕ στη δυτική και βόρεια Ευρώπη που ανάγκασε τους παρόχους ενέργειας να στραφούν στα ορυκτά καύσιμα.

 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου καταναλώνονται ταχύτερα φέτος. Πηγή: Bloomberg.

 

Η σχεδόν αποτυχία της ΕΕ προκλήθηκε από το γεγονός ότι αρκετές κυβερνήσεις δεν έπιασαν τους στόχους που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαρακτηριστικά, η Γαλλία είχε 35,5% γεμάτα αποθέματα έναντι του στόχου 41%, ενώ η Ολλανδία είχε 37,1% έναντι του στόχου 47%. Η διαδικασία αξιολόγησης των αποθεμάτων περιπλέκεται λόγω των αποκλίσεων των στόχων που θέτουν οι εθνικές κυβερνήσεις με εκείνους της ΕΕ, καθώς και των εξαιρέσεων που έχουν διασφαλίσει αρκετά κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, και η Σλοβακία. Ως εκ τούτου, οι όποιοι στόχοι συμφωνούνται από την ΕΕ ως σύνολο φαίνονται να λειτουργούν περισσότερο ως πρόταση για τις εθνικές ηγεσίες, παρά ως δέσμευση. Δεδομένου ότι καμία χώρα δεν έχει τιμωρηθεί για αυτές τις διαφορές μέχρι στιγμής, η προθυμία των κυβερνήσεων να τηρήσουν τους στόχους τους είναι θέμα εθνικής βούλησης.

Εντός αυτού του πλαισίου, αρκετοί αναλυτές ανησυχούν για την εκπλήρωση των επόμενων ενδιάμεσων στόχων που είναι τον Μάιο και τον Ιούλιο. Επί του παρόντος, οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλοκαιριού είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες του φθινοπώρου— που παραδοσιακά θεωρείται περίοδος αυξημένης ζήτησης. Πρόσφατα, οι τιμές ξεπέρασαν το ρεκόρ δεκαπεντάμηνου καθώς οι προμηθευτές γνωρίζουν πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα αναγκαστούν να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες του καυσίμου. Έτσι, ο ανεφοδιασμός των αποθεμάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει καταστεί πολύ πιο ασύμφορος από τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς ορισμένοι άνθρωποι της αγοράς περιμένουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ρωσία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αισθητή πτώση των τιμών.