Το φυσικό αέριο φέρνει κοντύτερα στον Πούτιν τις φιλορωσικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, θέτοντας εν αμφιβόλω όχι μόνο τη συνέχιση της στρατιωτικής και άλλης βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά και την κοινή μέχρι πρότινος ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα αυτό.
Τη σκυτάλη της φιλορωσικής πολιτικής στην Ε.Ε. φαίνεται να παίρνει ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, από τους λίγους μη ακροδεξιούς πολιτικούς με έντονη φιλορωσική στάση.
Ο Φίτσο επισκέφτηκε τον Δεκέμβριο τη Μόσχα, σε μία ασυνήθιστη για Ευρωπαίο ηγέτη κίνηση, επιχειρώντας να κλείσει χωριστή συμφωνία με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς την 1η Ιανουαρίου έληγε η συμφωνία διέλευσης μέσω της Ουκρανίας.
Έφθασε μάλιστα να απειλήσει την Ουκρανία με πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, προκειμένου να την αναγκάσει να δεχτεί τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. Η Σλοβακία είναι μια από τις κατεξοχήν χώρες που πλήττονται, χάνοντας εκτός των άλλων 500 εκατ. ευρώ σε τέλη μεταφοράς του ρωσικού αερίου προς άλλες χώρες-μέλη.
Η Σλοβακία, από εκεί που ήταν η πρώτη από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που έσπευσαν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους φίλους του Πούτιν στην Ε.Ε.
Ο Φίτσο αντιμετωπίζει πάντως ένα έντονο κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό. Πρόσφατα στην Μπρατισλάβα έγιναν οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από το 2023 που εκλέχτηκε ο Φίτσο, με επίκεντρο τη διαφθορά.
Ο Φίτσο ήταν ο δεύτερος ηγέτης της Ε.Ε. που επισκέφτηκε τη Μόσχα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Είχε προηγηθεί ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μόνιμος αμφισβητίας της στήριξης στην Ουκρανία και υποστηρικτής του τερματισμού των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
O Όρμπαν
Προ ημερών, πάντως, ο Όρμπαν συμφώνησε στην παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για έξι ακόμη μήνες, ευελπιστώντας, σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, πως η έλευση Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα λύσει μια και καλή το ουκρανικό ζήτημα...
Χθες, ωστόσο, επανήλθε και με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διακοπή διέλευσης του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και την εκ του αποτελέσματος αυτού αύξηση του κόστους καθώς αναζητούνται εναλλακτικοί προμηθευτές.
«Η Ουκρανία δεν θέλει να αφήσει το ρωσικό αέριο να περάσει από το έδαφός της προκειμένου αυτό να φθάσει στην Κεντρική Ευρώπη και ως εκ τούτου αυξάνεται η τιμή του αερίου... Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο Όρμπαν, προσθέτοντας πως αυτός είναι και ο λόγος που η Ουγγαρία ζήτησε εγγυήσεις από την Ε.Ε. όσον αφορά την ενεργειακή της ασφάλεια.
Πολιτικοί όπως ο Όρμπαν και ο Φίτσο κερδίζουν μεγαλύτερη στήριξη, καθώς οι πολίτες των χωρών τους είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του αερίου, αποδίδοντας την αύξηση των τιμών στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην Αυστρία
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία προσφέρει δυνητικά έναν ακόμη σύμμαχο στον Πούτιν. Ο εντολοδόχος καγκελάριος για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης Χέρμπερτ Κιχλ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως η στήριξη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας παραβιάζει την παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας.
Στην Κροατία, ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος Ζοράν Μιλάνοβιτς, πρώην Σοσιαλδημοκράτης, έχει ταχθεί κατά της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, μπλόκαρε την εκπαίδευση Ουκρανών αξιωματικών και καταδίκασε ως «βαθιά ανήθικη» την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο Μιλάνοβιτς έχει περιορισμένες εξουσίες ως αρχηγός κράτους, ωστόσο δηλώσεις όπως αυτή με την οποία κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ για «πόλεμο διά αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας» μέσω Ουκρανίας, είναι ενδεικτικές του ρήγματος που έχει επέλθει στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό.
Στη Ρουμανία, στις πρόσφατες εκλογές αναδείχθηκε νικητής ο περιθωριακός μέχρι πρότινος ακροδεξιός και φιλορώσος υποψήφιος Γκαλίν Γκεοργκέσκου, που είχε ταχθεί κατά του ΝΑΤΟ. Το εκλογικό αποτέλεσμα ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάνοντας λόγο για ξένη ανάμιξη, προχωρώντας στην κήρυξη νέων εκλογών τον Μάιο.
Η πολιτική κρίση στη Ρουμανία ανάμεσα στις «φιλορωσικές» και τις «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις θυμίζει την αντίστοιχη σύγκρουση που μαινόταν στη Ουκρανία πριν από την εξέγερση του Μεϊντάν το 2013.
Στη Βουλγαρία, ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")