Κάθε ρεκόρ αναμένεται να σπάσουν το 2025 οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στη χώρα μας. Βάσει των εκτιμήσεων του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) για φέτος προβλέπεται εγκατάσταση νέων ηλιακών πάρκων, η ισχύς των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3 GW, ξεπερνώντας τις περυσινές επιδόσεις που είχαν φτάσει τα 2,5 GW. Κι αυτό παρότι τα εγγυημένα έσοδα αποτελούν  παρελθόν πλέον γιατις επενδύσεις ΑΠΕ. Εντός του έτους, εκτός από μεγάλης κλίμακας έργα που βρίσκονται

σε ώριμο αδειοδοτικό στάδιο, αναμένεται να ξεκινήσει και ηυλοποίηση μικρότερων έργων που θα στηριχθούν μέσω των προγραμμάτων που τρέχουν όπως είναι τα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» και το «Απόλλων» για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και των ενεργειακών αναγκών των δήμων. Επίσης, αναμένεται να προχωρήσουν και τα φωτοβολταϊκά των 400kV σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Εύβοια τα οποία έχουν εξασφαλίσει λειτουργική ενίσχυση, αλλά η υλοποίησή τους είχε καθυστερήσει λόγω εμπλοκών στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ. 

Με τα 2,5 GW ηλιακής ενέργειας του 2024, η συνολική εγκατεστημένη  ισχύς έργων παραγωγής ηλιακής ενέργειας έχει αγγίξει τα 9,6 GW που μαζί με τα περίπου 3 GW που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν εντόςτου έτους θα φτάσουν στα 12,6 GW στα τέλη του 2025, πολύ κοντά στον στόχο που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την ηλιακή ενέργεια το 2030 που φτάνει στα 13,5 GW.

Έτσι, το 2026 η Ελλάδα θα έχει πιάσει τον στόχο, τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Το στοίχημα πλέον είναι το πώς η υπερδέσμευση ηλεκτρικού χώρου δεν θα οδηγήσει, λόγω συμφόρησης των δικτύων, σε περαιτέρω περικοπές οι οποίες θα προστεθούν στις ολοένα και αυξανόμενες περικοπές που σήμερα γίνονται σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Η λύση θα ήταν ένας μηχανισμός αποζημίωσης περικοπών που θα καθορίσει πέρα από τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και το μέλλον του κλάδου των ΑΠΕ στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια, πρόταση που βρίσκει σύμφωνο τον ΑΔΜΗΕ αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης. Το 2024 οι περικοπές έφτασαν τις 860 GWh (γιγαβατώρες) που αντιστοιχούν στο 3,3% της συνολικής παραγόμενης ενέργειαςαπό ΑΠΕ την περυσινή χρονιά.

Μάλιστα, τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικάμε τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228GWh), ενώ τον Οκτώβριο καταγράφηκαν οι δεύτερες υψηλότερες περικοπές δηλαδή 141GWh. Τους υπόλοιπους μήνες, τον Μάρτιο πετάξαμε στα …σκουπίδια 49 GWh, τον Μάιο 122 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh, τον Ιούλιο 33 GWh, τον Αύγουστο 37 GWh, τον Σεπτέμβριο 108 GWh και τον Νοέμβριο 32 GWh. Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν οι χαμηλότερες μηνιαίες περικοπές τους έτους 14 GWh, με εξαίρεση τους δύο πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) που ήταν μηδενικές. Η αποφυγή των περικοπών θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου, συνεισφέροντας έτσι στη μείωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.