Ποιός Ευρωπαίος θα Κάτσει στο Τραπέζι των Διαπραγματεύσεων με τον Τραμπ;

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την ΕΕ διανύουν μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την Ευρώπη με την  επιβολή δασμών και ταυτόχρονα έχει ανοίξει το θέμα του ελέγχου της Γροιλανδίας προκαλώντας την οργή της Δανίας. Η Πρωθυπουργός της χώρας ξεκίνησε εκτάκτως μια ευρωπαϊκή περιοδεία σε Γαλλία, Γερμανία και Βρυξέλλες προκειμένου να συγκεντρώσει υποστήριξη κατά των σχεδίων του Τραμπ. Την ίδια ώρα οι “27” και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να προετοιμάσουν την άμυνα τους σε περίπτωση που πράγματι ο Τραμπ κάνει την απειλή για τους δασμούς πραγματικότητα.  Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν η ΕΕ θα καταφέρει να ξεπεράσει ενωμένη και αυτή την δοκιμασία. Το μείζον πρόβλημα είναι ποιός θα κληθεί να διαπραγματευθεί με τον Τραμπ, από την στιγμή που ο τελευταίος έχει δείξει την απόλυτη απαξίωση του απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ως είθισται έχουν και την ευθύνη

energia.gr
Τρι, 4 Φεβρουαρίου 2025 - 09:05

για την διενέργεια εμπορικών συνομιλιών. Αυτή την στιγμή οι μόνο Ευρωπαίοι ηγέτες που χαίρουν της εκτίμησης και της προσοχής  του Αμερικανού Προέδρου είναι η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ήταν η μόνη Ευρωπαία ηγέτης που παρευρέθηκε στην ορκωμοσία  και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν. Ειδικά ο τελευταίος είναι γνωστό ότι  δεν είναι και ο αγαπημένος των Βρυξελλών. Υποψηφιότητα για μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βάζει και ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda, ο οποίος αν και έχει συναντήσει αρκετές φορές  τον Τραμπ κατά  την πρώτη του θητεία, αποχωρεί από τα καθήκοντά του τον Μάιο.

Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μόνο η Ιταλία έχει επιρροή απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μια σχέση “αγάπης και μίσους” με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ήταν από τους πρώτους που κάλεσε για ευρωπαϊκή αφύπνιση απέναντι στα σχέδια Τραμπ, δεν προσεκλήθη στην ορκωμοσία. Ωστόσο ο Τραμπ άφησε ένα παράθυρο ανοικτό με την παρουσία του στα εγκαίνια της επαναλειτουργίας της Παναγιάς των Παρισίων. Όσο για την Γερμανία, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις γερμανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου που αναμένεται όπως όλα δείχνουν να χρίσουν τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών Φρέντιχ Μερτς νέο Καγκελάριο της Γερμανίας. Το ενδιαφέρον είναι εν προκειμένω το αν ο Μερτς θα κυβερνήσει σε συνεργασία ή με την ανοχή των ακροδεξιών του Afd, που έχουν σχέσεις με την νέα κυβέρνηση Τραμπ και ειδικά με τον Έλον Μασκ. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι εύκολο. Η συνεργασία του CDU-CSU με το Afd την περασμένη εβδομάδα στον νόμο για την μετανάστευση προκάλεσε την οργή της μετριοπαθούς πτέρυγας. Μέχρι και η πρώην Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιστρατεύθηκε για να τον “βάλει στην θέση του”. Συνεπώς οι σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ περνούν από το Afd, ενώ είναι γνωστό ότι ο Τραμπ έχει βάλει στο μάτι την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αν και ο Μερτς απέκλεισε χθες οποιαδήποτε συμμαχία με την ακροδεξιά, θα έχει ενδιαφέρον αν θα ζητήσει σιωπηλά την ανοχή της, έστω για να κατευνάσει τις άγριες προθέσεις του νέου Αμερικανού Πρόεδρου. Και εν τέλει αν θα ακολουθήσουν αυτήν την τακτική και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες.