Λίβανος: Η Κυβέρνηση Ελπίζει σε Επανέναρξη των Θαλάσσιων Ερευνών

Λίβανος: Η Κυβέρνηση Ελπίζει σε Επανέναρξη των Θαλάσσιων Ερευνών
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 5 Φεβρουαρίου 2025 - 17:27

Ο Λίβανος επιθυμεί επανέναρξη των θαλάσσιων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ του, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, Ζοζέφ Αούν. Ο Αούν δήλωσε πως η ηγεσία του Λιβάνου ελπίζει ότι οι εταιρείες που είχαν αναλάβει τα μπλοκ εξερεύνησης στη Μεσόγειο, μεταξύ αυτών και η TotalEnergies, θα επιστρέψουν στην περιοχή

Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, επισκέφθηκε τη Βηρυτό όπου συναντήθηκε με τον πρόσφατα διορισθέντα Πρόεδρου του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν. Οι δύο άντρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και την υλικοτεχνική βοήθεια που το Κατάρ συνεχίζει να προσφέρει στον Λίβανο. Μάλιστα, ο Αλ Θάνι δήλωσε πως η βοήθεια αυτή θα ενταθεί μόλις ο Λίβανος καταφέρει να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Αούν εξήγησε πως η χώρα του περιμένει την επιστροφή των ξένων ενεργειακών εταιρειών προκειμένου να συνεχιστούν οι θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή.

Η κρατική QatarEnergy είχε ενταχθεί στο ερευνητικό σχήμα του Λιβάνου, μαζί με τη γαλλική TotalEnergies και την ιταλική Eni. Το σχήμα είχε αναλάβει δύο οικόπεδα, το 4 και το 9, κατόπιν της συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες που είχε ολοκληρωθεί το 2022 υπό την αρωγή των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αρχικές έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί το 2023 στο οικόπεδο 9, δεν είχαν βρει κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια, το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα με την παράλληλη εμπλοκή της Χεζμπολάχ είχε οδηγήσει στην παύση των ερευνών για λόγους ασφαλείας.

 

Η ΑΟΖ του Λιβάνου και τα θαλάσσια οικόπεδα κατόπιν της συμφωνίας με το Ισραήλ. Πηγή: GIS.

 

Με τη Χεζμπολάχ να έχει υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας με το Ισράηλ, αλλά και έχοντας αποδυναμωθεί εξαιτίας της σύγκρουσης, η ηγεσία του Λιβάνου ευελπιστεί σε μία επανέναρξη των διαδικασιών. Ωστόσο, πέρα από τις ανησυχίες για το ξέσπασμα μίας νέας σύγκρουσης στην περιοχή, ο Λίβανος έχει να αντιμετωπίσει και το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Ο Αούν επιλέχθηκε ως Πρόεδρος τον Ιανουάριο, έπειτα από δύο χρόνια όπου η θέση είχε παραμείνει κενή λόγω πολιτικής αστάθειας.

Λίγες ημέρες αργότερα ορίστηκε και Πρωθυπουργός, ο Ναουάφ Σαλάμ, ο οποίος δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σχηματίσει κυβέρνηση, με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι να παραμένει στη θέση του. Η επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου είναι ιδιαίτερα δύσκολη επί του παρόντος, καθώς οι διάφορες δυνάμεις δεν πρέπει απλώς να συμφωνήσουν για τις μεταξύ τους ισορροπίες, αλλά και να ικανοποιήσουν τις εξωτερικές πιέσεις από τα διαφορετικά κέντρα εξουσίας.