Ενώ πολλοί επικριτές συνεχίζουν να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ο εμπορικός όμιλος του Ηνωμένου Βασιλείου RenewableUK δημοσιεύει μια νέα ανάλυση αγοράς που υπογραμμίζει την «εξαιρετική ταχύτητα» ανάπτυξης για τον κλάδο. Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι η εγκατεστημένη δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 15% τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς

οι κορυφαίες χώρες επιτάχυναν τις εγκαταστάσεις και οι νέες χώρες υιοθέτησαν επίσης την ολοένα και πιο αποδεκτή πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Η έκθεση αναφέρει πολλές βασικές πρωτιές, συμπεριλαμβανομένου του ότι η παγκόσμια ισχύς ξεπέρασε τα 80,9 GW, την πρώτη φορά που ήταν σε αυτό το επίπεδο προερχόμενος από μια βάση 70,2 GW μόλις ένα χρόνο νωρίτερα. Επιπλέον χώρες πραγματοποιούν επίσης διαδικασίες με τα πρώτα έργα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγικών υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ινδονησία, τη Χιλή και τη Μάλτα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν το 2024. 

Πρόσφατα, η Ελλάδα χαρτογράφησε το πρώτο της έργο, ενώ στην άλλη πλευρά του πλανήτη, η Αυστραλία οριστικοποίησε πρόσθετες ζώνες και ανέφερε πρόοδο με τα πιθανά πρώτα έργα της να λάβουν έγκριση από τους ρυθμιστές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέθεσαν επίσημα το πρώτο τους υπεράκτιο αιολικό πάρκο εμπορικής κλίμακας το 2024, ενώ άλλα προχωρούν στη φάση κατασκευής.

Ωστόσο, η έκθεση δείχνει επίσης μια συνεχή συγκέντρωση μεταξύ λίγων χωρών, ενώ άλλες εργάζονται για να επιταχύνουν την επόμενη φάση ανάπτυξης. Δύο χώρες, η Κίνα (προσθέτοντας 6,9 GW) και η Ολλανδία (προσθέτοντας 1,7 GW) αντιπροσώπευαν το 63% της συνολικής χωρητικότητας που προστέθηκε στο τμήμα υπεράκτιων το 2024. Επιπλέον, για πρώτη φορά, μια χώρα, η Κίνα (41 GW εγκατεστημένα) αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το ήμισυ της τρέχουσας δυναμικότητας του κλάδου.

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το Vindeby που εγκαταστάθηκε στη Δανία, τέθηκε σε λειτουργία το 1991. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε στον κλάδο το 2003 και μέχρι το 2008 είχε γίνει ο ηγέτης, θέση που διατήρησε μέχρι το 2021. Η Κίνα πήρε το προβάδισμα το 2021 και δύο χρόνια αργότερα το 2023 ήταν πάνω από 31 GW. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεύτερο αλλά πολύ πίσω με εγκατεστημένα 14,7 GW και η Γερμανία είναι τρίτη με 8,5 GW.

Η ανάπτυξη πρόκειται να συνεχιστεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του RenewableUK, αναφέροντας ότι ο αριθμός των έργων στον παγκόσμιο υπεράκτιο αγωγό αιολικής ενέργειας έχει αυξηθεί από 1.461 σε 1.555 τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Σημειώνει ότι ο αριθμός των χωρών που εμπλέκονται στον τομέα αυξήθηκε από 41 σε 44 καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες αγορές.

Ο αγωγός του έργου πιστεύουν ότι φαίνεται ισχυρός όταν εξετάζονται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Η έκθεση εξετάζει πλήρως λειτουργικά, υπό κατασκευή, εγκεκριμένα, στο σύστημα σχεδιασμού και πρώιμα έργα ανάπτυξης.

Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο καθορισμένο αγωγό με 247 GW σε 437 έργα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στη δεύτερη θέση με 96 GW σε 123 έργα. Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό δυναμικό σύμφωνα με την έκθεση με 79 GW καθορισμένων έργων που τις τοποθετούν μπροστά από τη Γερμανία που έχει 68 GW και τη Σουηδία που αναφέρθηκε με 55 GW. Η Σουηδία, ωστόσο, πρόσφατα μπλόκαρε πολλά από τα έργα λόγω ανησυχιών που εξέφρασε ο στρατός για την άμυνα και φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει λάβει μέτρα από την ορκωμοσία του για να σταματήσει την πρόοδο στην αμερικανική βιομηχανία.

Το RenewableUK χρησιμοποίησε επίσης την έκθεση για να τονίσει τις ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει τις επενδύσεις της σε νέα υπεράκτια αιολική δυναμικότητα. Η αιολική ενέργεια έγινε η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπερνώντας το φυσικό αέριο το 2024. Στον επερχόμενο γύρο κατανομής 7, είναι επιλέξιμα 13 υπεράκτια αιολικά έργα του Ηνωμένου Βασιλείου συνολικής ισχύος 7,3 GW. Η κυβέρνηση έλαβε 72 απαντήσεις κατά τη διάρκεια του γύρου διαβούλευσης και αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη δημοπρασία τον Μάρτιο.

Υποστηρίζουν την ανάπτυξη και οι εξελίξεις στη νέα τεχνολογία. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Siemens Gamesahas έλαβε τη συγκατάθεση να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου υπεράκτιου στροβίλου ισχύος 21 MW που θα είναι ο μεγαλύτερος που ανακοινώθηκε στην Κίνα. Το RewnewableUK τονίζει ένα μεγάλο δυναμικό λέγοντας ότι η βιομηχανία θα ξεπεράσει τα 254 GW μέχρι το τέλος του 2030, ενώ αναμένεται ότι το αναδυόμενο πλωτό υπεράκτιο τμήμα αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να έχει εγκαταστήσει 3,9 GW έως το 2030.