Τουρκία και Ρωσία Αναζητούν Εναλλακτικούς Τρόπους Πληρωμής για το Άκκουγιου

Τουρκία και Ρωσία Αναζητούν Εναλλακτικούς Τρόπους Πληρωμής για το Άκκουγιου
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 11 Φεβρουαρίου 2025 - 19:05

Άγκυρα και Μόσχα εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο ως αντάλλαγμα για το κόστος του πυρηνικού εργοστασίου Άκκουγιου. Παρόλο που το ίδιο το έργο και οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν υπόκεινται σε κυρώσεις επί του παρόντος, οι πληρωμές ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν γίνει ιδιαίτερα δυσχερείς και χρονοβόρες. Ως εκ τούτου, μία εναλλακτική μέθοδος πληρωμών θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες

Οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Τουρκίας βρίσκονται σε επαφές προκειμένου να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν μία εναλλακτική μέθοδο πληρωμών για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Άκκουγιου. Η πυρηνική μονάδα θα έπρεπε να λειτουργήσει εντός του 2025, ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες και καθυστερήσεις εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Με αυτό το δεδομένοι, οι Ρώσοι πρότειναν την εύρεση μίας διαφορετικής προσέγγισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέθοδος που φαίνεται να προτιμάται είναι η ανταλλαγή στη βάση του φυσικού αερίου. Δηλαδή, η Τουρκία θα αναλάμβανε να πληρώσει ένα μέρος του κόστους για την κατασκευή του Άκκουγιου, το οποίο έχει αναλάβει η ρωσική Rosatom, ενώ η επίσης ρωσική Gazprom θα έκανε μία αντίστοιχη έκπτωση στο φυσικό αέριο που προμηθεύει τους Τούρκους πελάτες της.

Το συνολικό κόστος του Άκκουγιου είναι περί τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Τουρκία ξοδεύει μεταξύ 300-800 εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζει. Την προηγούμενη χρονιά, οι ΗΠΑ είχαν παγώσει πληρωμές ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία προς την Τουρκία, με την υποψία ότι αποτελούσαν εργαλείο παράκαμψης των κυρώσεων εναντίον του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, ελέγχοντας το 42% για το 2023. Αν και η Τουρκία έχει επιχειρήσει να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της μέσω της αγοράς LNG από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η διακοπή της μεταφοράς του καυσίμου μέσω της Ουκρανίας, έχει αναδείξει την Άγκυρα ως τον πιο κομβικό παίκτη στην αρένα των ευρωπαϊκών αγωγών μέσω του Turkstream.

Όταν λειτουργήσει το Άκκουγιου, θα παράγει το 10% της ενέργειας που χρειάζεται η Τουρκία, με σχέδια για άλλα δύο εργοστάσια. Εντούτοις, η ρωσική εμπλοκή στο πυρηνικό πρόγραμμα μίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει προβληματισμούς σε αρκετούς δυτικούς αναλυτές.