Λύση στο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων προσφέρει η Εθνική Τράπεζα, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της να διαχειριστεί το ρίσκο της αγοράς ηλεκτρισμού τόσο για την πλευρά του παραγωγού όσο και του επιχειρηματικού καταναλωτή

Παρακολουθώντας ενεργά τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά, την οποία έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα με ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 3 δισ. σε έργα ΑΠΕ, η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει και ρόλο ενός άτυπου προμηθευτή ρεύματος.

Ηδη μάλιστα πέντε επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων δύο ξενοδοχεία, θα προμηθεύονται το ρεύμα που καταναλώνουν σε σταθερή και ανταγωνιστική τιμή (περί τα 90 ευρώ/μεγαβατώρα) που έχουν συμφωνήσει με την Εθνική Τράπεζα για διάστημα τριών ετών.

Η Εθνική Τράπεζα ούτε παράγει ούτε πουλάει η ίδια ρεύμα με τη συμβατική έννοια του όρου. Μεσολαβεί μεταξύ παραγωγού ενέργειας και επιχειρηματικού καταναλωτή, μειώνοντας τους κινδύνους της αγοράς και για τα δύο μέρη μέσω μιας διμερούς χρηματοοικονομικής σύμβασης.

Πρόκειται για το χρηματοοικονομικό προϊόν Energy Baseload Swap (EBS) που διαθέτει στην αγορά από το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σταθεροποιήσουν το ενεργειακό κόστος (στην περίπτωση των καταναλωτών) ή το έσοδό τους (στην περίπτωση των παραγωγών ΑΠΕ) για περίοδο έως και 10 ετών.

Σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους χθες, ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Βασίλης Καραμούζης, περιέγραψε το κενό που έρχεται να καλύψει αυτό το νέο προϊόν της τράπεζας. Η περίοδος που, όπως είπε, έχτιζες ένα έργο ΑΠΕ έχοντας διασφαλίσει 20ετή σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας σε σταθερή εγγυημένη τιμή τελείωσε και έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή που ο επενδυτής ενός νέου έργου ΑΠΕ, για να χρηματοδοτηθεί, θα πρέπει να βρει πελάτη για να διαθέσει την ενέργεια. Η Εθνική Τράπεζα μπορεί να διαπραγματευτεί όρους χρηματοδότησης του έργου μαζί με μια σύμβαση αγοράς της παραγόμενης ενέργειας σε ορίζοντα 10ετίας, για την οποία στη συνέχεια θα αναζητήσει η ίδια αγοραστές μεταξύ του πελατολογίου της, που καταναλώνει το 50% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης, ή θα τη διαθέσει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

«Η αγορά των ΑΠΕ, από ένα “ομόλογο” που ήταν για πολλά χρόνια, έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους 18 μήνες. Είναι άλλα τα ρίσκα που πρέπει να αναλάβουν και οι επενδυτές και οι τράπεζες. Δεν λέμε ότι είμαστε η λύση, αλλά είμαστε άλλη μία λύση», τόνισε ο κ. Καραμούζης. Η αγορά των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε συγκέντρωση μέσω ενός μπαράζ εξαγορών από τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, τάση η οποία εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η Εθνική Τράπεζα, τόνισε ο κ. Καραμούζης, έχει στόχο να συνεχίσει να διατηρεί τον ηγετικό ρόλο της με ποσοστό πάνω από 30% των χρηματοδοτήσεων στην αγορά της ενέργειας και να εξακολουθήσει να είναι η «Τράπεζα της Ενέργειας», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται.

Οσον αφορά τις περικοπές ενέργειας, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της αγοράς σήμερα, το οποίο η Εθνική παρακολουθεί και αξιολογεί συστηματικά, καθώς «η συνθήκη αυτή δεν υπήρχε όταν η τράπεζα χρηματοδοτούσε και οι επενδυτές έβαζαν τα λεφτά τους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι επί του παρόντος το ποσοστό των περικοπών στους πελάτες της τράπεζας περιορίζεται στο 10% και δεν δημιουργεί πρόβλημα. Η αγορά ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει κάθε επένδυση που έχει ανάγκη η χώρα, ακόμη και σε γεωτρήσεις φυσικού αερίου αν χρειαστεί, όπως είπε ο κ. Καραμούζης. Εμφαση δίνει η τράπεζα στα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως αυτό της Κρήτης – Κύπρου, για το οποίο έχει συμφωνηθεί, και έχει ενημερωθεί σχετικά και η Ε.Ε., ότι αναλαμβάνει πλήρως να καλύψει τις δανειοδοτικές ανάγκες του. Ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι το έργο θα προχωρήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει και τη χρηματοδοτική υποστήριξη της ΕΤΕπ. Ειδική αναφορά έκανε στα έργα αποθήκευσης, με την Εθνική να έχει χρηματοδοτήσει ήδη το πρώτο έργο στην Ελλάδα, αλλά και στα έργα αντλησιοταμίευσης.

Η Εθνική έχει χρηματοδοτήσει την επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία και βρίσκεται σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση και του έργου στο Αμάρι της Κρήτης. Η τράπεζα στηρίζει χρηματοοικονομικά το σύνολο των ενεργειακών ομίλων της χώρας και, όπως είπε ο κ. Καραμούζης, ακολουθεί τις ελληνικές επιχειρήσεις (Metlen, ΔΕΗ) και στο εξωτερικό, όπου διευρύνει την παρουσία της και αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλες τράπεζες ή funds. Εχει ήδη χρηματοδοτήσει δύο έργα ΑΠΕ στην Ισπανία και «κοιτάζει» και την αγορά της Βόρειας Μακεδονίας, για την οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ελληνικές εταιρείες για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")