τις ελληνικές ανησυχίες, ωστόσο το Παρίσι διαρρέει ότι δεν είναι αυτό που έχει τον πρώτο λόγο στην αγοραπωλησία και ρίχνει το μπαλάκι στην Βρετανία, δεδομένου ότι οι πύραυλοι αυτοί είναι προϊόν συμπαραγωγής Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Σουηδίας. Άρα το ενδεχόμενο πώλησης των πυραύλων αυτών στην Τουρκία παραμένει ορθάνοικτο.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει 40 Eurofighter Typhoon. Αρχικά 20 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία και εν συνεχεία 20 επιπλέον νεότευκτα. Έθεσε δε ως όρο για την αγορά των Eurofighter Typhoon τον εξοπλισμό τους με πυραύλους Meteor. Η ελληνική πλευρά εκφράζει ανησυχίες ότι πιθανή απόκτηση των Meteor από την Τουρκία θα ανατρέψει τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αποτροπής, ειδικά σε περιόδους κρίσης.
Πράγματι οι πύραυλοι Meteor αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά και προηγμένα οπλικά συστήματα αέρος-αέρος στον κόσμο. Με βεληνεκές πάνω από 200 χλμ και τεχνολογία καθοδήγησης που επιτρέπει εξαιρετική ακρίβεια, μπορούν να καταρρίψουν εχθρικά αεροσκάφη πριν καν προλάβουν να αντιδράσουν.
Την ίδια ώρα, η έστω και επιφανειακή περίοδος των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία έχει παρέλθει με την Άγκυρα να συνεχίζει να προκαλεί στο πεδίο, αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Χθες η Τουρκία έστειλε εκ νέου κορβέτα για να παρακολουθεί τις έρευνες των ιταλικών ερευνητικών σκαφών Ievoli Relume & NG Worker που βρίσκονται βορείως της Κρήτης για την πόντιση καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Πριν από μία εβδομάδα είχε επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, με την τουρκική κορβέτα μάλιστα να παρενοχλεί μέσω ασυρμάτου τα δύο ιταλικά ερευνητικά, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι στην περιοχή αυτή των διεθνών υδάτων, μόλις έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν υπάρχει οριοθέτηση και δεν είναι ελληνικής αρμοδιότητας. Τα δύο τελευταία επεισόδια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δείχνουν ακριβώς ποια είναι η τουρκική τακτική. Να “κλείσει”την Αθήνα στα 6 ν.μ. αποκλείοντάς την από το αναφαίρετο δικαίωμα της να επεκταθεί στα 12 ν.μ, όπως προβλέπεται ρητώς από το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ο εξοπλισμός της με τα Eurofighter και τους πυραύλους Meteor εξυπηρετεί αυτά ακριβώς τα σχέδιά της.
Εξ άλλου ο περίφημος διάλογος καλή τη πίστει με την Αθήνα έχει παγώσει. Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παίρνει την μια αναβολή μετά την άλλη. Από τον Ιανουάριο που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο, εν συνεχεία για τον Μάρτιο και την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έκανε λόγο για τoν Απρίλιο, κάτι που όμως πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν επιβεβαιώνουν, τονίζοντας ότι η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής, τόσο για τα αποτελέσματα της πενταμερούς για το Κυπριακό που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο όσο και για την ανάληψη των καθηκόντων τους από τους νέους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία τον επόμενο μήνα. Βεβαίως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα και στις προθέσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ξεδιπλώσει ακόμη τα χαρτιά του όσον αφορά τα σχέδιά του για την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σαφές ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ αποτελεί το ουκρανικό μέτωπο και η Μέση Ανατολή, με την πρόταση του Τραμπ να μετατρέψει την Γάζα σε «ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» ναι μεν να έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο, να αποτελεί δε και μια ένδειξη για την επιχειρηματική λογική που καθοδηγεί τις κινήσεις του. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η «ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» αποτελεί έμπνευση του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος εκτελούσε χρέη συμβούλου του Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο. Και θυμίζει μια άλλη ριβιέρα, την Αλβανική Ριβιέρα, όπου ήδη επενδύει η εταιρεία Affinity Partners του Τζάρεντ Κούσνερ. Συνεπώς το ερώτημα είναι αν στο «μάτι» του νέου Αμερικανού Προέδρου έχει μπει και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέποντάς την σε μια «θάλασσα ειρήνης». Και παρ ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ούτε έχει σοβαρούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ, το θετικό είναι ότι οι συγκυρίες την ευνοούν. Η ολική ρήξη στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία αλλά και η ξεκάθαρη στήριξη του Αμερικανού Προέδρου απέναντι στο Τελ Αβίβ συνιστούν μια μεγάλη ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη του τριγώνου Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ ως απάντηση στα παράνομα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη αλλά και στα μελλοντικά που επιθυμεί να συνάψει με το νέο συριακό καθεστώς.