Ως γνωστών, στις 15 Ιανουαρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, θέτοντας όρους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα. Αυτό ικανοποίησε τα αιτήματα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για περισσότερο από ένα χρόνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ηγέτες των Χούτι δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τα χτυπήματα στα ξένα πλοία, με εξαίρεση ορισμένα ισραηλινά σκάφη.
Η κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, όπως και η προσωρινή ειρήνη στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά το μέλλον της ύφεσης φαίνεται αδύναμο: την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα «κυρώσουν» και θα αναδιαμορφώσουν τη Γάζα σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», απαιτώντας από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους να φύγουν και να μην επιστρέψουν ποτέ. Απαίτησε να απελευθερωθούν και οι 76 εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς έως τις 15 Φεβρουαρίου - σε μια δραματική επιτάχυνση του πλαισίου κατάπαυσης του πυρός που είχε διαπραγματευτεί η Χαμάς με το Ισραήλ.
Την Τρίτη, ο Νετανιάχου υπέδειξε ότι η Χαμάς δεν τηρούσε τους όρους της ανταλλαγής ομήρων και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη στρατιωτική δράση στη Γάζα εάν δεν επιστραφούν και οι 76 όμηροι μέχρι το Σάββατο. Η Χαμάς διαβεβαιώνει ότι έχει δεσμευτεί για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.
Η προοπτική επανάληψης των εχθροπραξιών στη Γάζα έχει κρατήσει τις περισσότερες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες μακριά από το να επιστρέψουν στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό τον φόβο των νέων επιθέσεων των Χούθι στα πλοία τους και την εκτίναξη των ασφαλιστικών επιτοκίων. Ο ηγέτης των Χούθι Αμπντούλ-Μαλίκ αλ Χούθι ενίσχυσε αυτή την ανησυχία σε δήλωση του, χθες Τρίτη.
«Τα χέρια μας είναι στη σκανδάλη και είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αμέσως εναντίον του ισραηλινού εχθρού εάν επιστρέψει για να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο αλ Χούθι. «Πιστεύετε ότι ο λαός της Γάζας, που αντιστάθηκε στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, θα πουλούσε την πατρίδα του σε εσάς;»
Προηγούμενες πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι στο ισραηλινό έδαφος προκάλεσαν αντίποινα ισραηλινών βομβαρδισμών, καταστρέφοντας το ελεγχόμενο από τους Χούτι λιμάνι της Χοντέιντα και άλλες κρίσιμες υποδομές στη δυτική Υεμένη.