Παρίσι και Νέο Δελχί δημοσίευσαν έναν χάρτη για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Με την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών να θεωρείται ως ύψιστη προτεραιότητα, οι δύο πλευρές θα επενδύσουν και στον πολλά υποσχόμενο τομέα των πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς. Αυτοί περιλαμβάνουν τόσο τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs), οι οποίοι προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, όσο και τους προηγμένους αρθρωτούς αντιδραστήρες (AMRs), οι οποίοι θεωρούνται το next big thing στην πυρηνική τεχνολογία.
Η αγορά πυρηνικής ενέργειας της Ινδίας έχει αποκτήσει νέο ενδιαφέρον για τους διεθνείς επενδυτές καθώς η κυβέρνηση πρόσφατα προώθησε μεταρρυθμίσεις στη σχετική νομοθεσία, ενώ δέσμευσε πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ για την έρευνα των SMRs στον προϋπολογισμό της διετίας 2025-2026. Η Ινδία στοχεύει να θέσει σε λειτουργία τουλάχιστον 5 SMRs εγχώριας παραγωγής μέχρι το 2033. Υπενθυμίζεται πως η τεχνολογία των αρθρωτών αντιδραστήρων βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο επί του παρόντος, με τις διάφορες χώρες να ανταγωνίζονται για το ποιος θα επιτύχει πρώτος την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, και την παραγωγή των νέων αρθρωτών αντιδραστήρων.
Πέραν των αρθρωτών αντιδραστήρων, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες και για άλλες πτυχές που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια, όπως για τη συνεργασία του Υπουργείου Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας και της Επιτροπής για την Ατομική και τις Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας της Γαλλίας. Στην κοινή δήλωση Μόντι- Μακρόν, αναφέρεται και η κρισιμότητα της πυρηνικής ενέργειας ως εγγύηση για την ενεργειακή ασφάλεια στην εποχή της πράσινης μετάβασης. Παράλληλα, θα υπάρξουν κοινά προγράμματα για την εκπαίδευση ερευνητών και επαγγελματιών στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας.
Μετά τη Γαλλία, ο Μόντι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για την πρώτη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την επανεκλογή του δεύτερου. Εκτός των καυτών θεμάτων του διμερούς εμπορίου και της μετανάστευσης, η ενεργειακή συνεργασία θα συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα.