Η επίσκεψη ήλθε λίγες ώρες αφότου οι κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν από μια επίθεση με ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο που σκότωσε ένα άτομο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ενώ σημειώνονταν εκρήξεις.
Ο Τραμπ, ο οποίος θέλει ένα γρήγορο τέλος στην αιματοχυσία, αλλά δεν έχει πει αν θα συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, δήλωσε ότι θέλει ορυκτά σπάνιων γαιών αξίας 500 δις δολ. από την Ουκρανία και ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον πρέπει να «εξασφαλιστεί».
Ο Ζελένσκι παρουσίασε το περίγραμμα μιας συμφωνίας σε συνέντευξη στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ξεδιπλώνοντας έναν χάρτη στον οποίο απεικονίζονται πολλά κοιτάσματα ορυκτών και λέγοντας ότι προσέφερε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξή τους και όχι «τα παραχωρεί».
Πηγή από τις ΗΠΑ με γνώση του θέματος είπε ότι ο Μπέσσεντ, πρώην διαχειριστής hedge fund, επρόκειτο να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για να συζητήσει τους όρους μίας στρατηγικής συμφωνίας για τα ορυκτά που θα περιλαμβάνει επίσης ενεργειακούς πόρους, ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία και κρατικές επιχειρήσεις. Αυτές οι παρατηρήσεις θα μπορούσαν να αναφέρονται εν μέρει σε μια άλλη ιδέα, η οποία αφορά τη χρήση των τεράστιων υπόγειων αποθηκευτικών χώρων της Ουκρανίας για την αποθήκευση φυσικού αερίου των ΗΠΑ για λογαριασμό της Ευρώπης, κάτι που ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συζητείται ανάμεσα στο Κίεβο και τον Λευκό Οίκο.
Η πηγή ανέφερε ότι μια συμφωνία θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρον τόσο για την ασφάλεια όσο και για το οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας.
Η επίσκεψη θεωρείται ένα απτό σημάδι του πραγματικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, και το οποίο θα χαιρετιστεί από το Κίεβο που παρακολουθεί ανήσυχο την κυβέρνηση Τραμπ να αλληλεπιδρά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως σημειώνει το Reuters, εξάλλου, χθες, Τρίτη, η Ρωσία απελευθέρωσε έναν Αμερικανό κρατούμενο μετά από επίσκεψη στη Μόσχα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στηβ Βίτκοφ, του πρώτου γνωστού ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ που ταξίδεψε στη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η μελλοντική συμφωνία για τα ορυκτά δείχνει πώς η Ουκρανία έχει μεταβάλει με ραγδαίο ρυθμό την εξωτερική της πολιτική ώστε να ευθυγραμμιστεί με την κοσμοθεωρία των επιχειρηματικών συναλλαγών που εφαρμόζει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου.
«Τεράστια πρόοδος»
Η απόφαση του Τραμπ να στείλει τον υπουργό του επί των Οικονομικών πριν από οποιονδήποτε άλλο αξιωματούχο ήταν εντυπωσιακή σε μια πρωτεύουσα εν καιρώ πολέμου η οποία, μέχρι πρότινος και από την έναρξη του τριετούς σχεδόν πολέμου, έχει γίνει «κέντρο διερχομένων» για μία σειρά δυτικούς αξιωματούχους των τομέων ασφάλειας, άμυνας και πολιτικής.
Ο Μπέσσεντ έχει δεσμευτεί να επιβάλει κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, μια κίνηση που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία.
Καθώς μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία προελαύνει εδώ και πολλούς μήνες, η επίσκεψη Μπέσσεντ είναι η πρώτη από μια σειρά σημαντικών διπλωματικών τεστ για την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα. Επίσης σήμερα, Τετάρτη, η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, που συστάθηκε υπό τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με στόχο την παροχή όπλων στην Ουκρανία εν καιρώ πολέμου, θα συγκληθεί για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ.
Επίσης, προς το τέλος της εβδομάδας, ο Ζελένσκι έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία πρόκειται επίσης να παραστεί ο Κηθ Κέλλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο» προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δήλωσε επίσης ότι αναμένει να συνομιλήσει με τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, ο αρμόδιος για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι όλοι οι όροι του Πούτιν πρέπει να εκπληρωθούν πλήρως πριν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα διαπραγματεύεται σκληρά με τον Τραμπ. ΟΙ όροι αυτοί περιλαμβάνουν την απόσυρση των ουκρανικών σχεδίων για είσοδο στο ΝΑΤΟ και την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το σύνολο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικούνται και ελέγχονται, στη μεγαλύτερή τους έκταση, από τη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο έχει παρομοιάσει με «παράδοση».
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η ομάδα του εργάζεται για να οργανώσει μια συνάντηση με τον Τραμπ και ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό να συμβεί πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι μίλησε με τον Πούτιν, αλλά ήταν ασαφής στις λεπτομέρειες. Το Κρεμλίνο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι έχει υπάρξει συνομιλία των δύο Προέδρων.