Επενδύσεων καθώς και από τα κράτη μέλη, υποστήριξε η Eurelectric. Αυτό το μέσο θα πρέπει να παρέχει αντιστάθμιση για κρίσιμες κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex), καθώς και υποστήριξη υπό όρους για λειτουργικές δαπάνες (Opex) κατά τη μεταβατική περίοδο των βιομηχανιών.
Το έγγραφο θέσης της Eurelectric περιγράφει λεπτομερώς πώς η τράπεζα δεν συνεπάγεται τη δημιουργία μιας νέας επενδυτικής εταιρείας, αλλά μάλλον ενός ολοκληρωμένου χρηματοδοτικού μέσου για να φέρει τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης της ΕΕ και των κρατών μελών σε ένα πιο απλουστευμένο σημείο πρόσβασης.
Ένα Φόρουμ Ηλεκτρισμού από σχετικούς εμπειρογνώμονες θα ενημερώσει το έργο της τράπεζας αναλύοντας τις βιομηχανίες που χρειάζονται υποστήριξη και εντοπίζοντας τα υπάρχοντα εμπόδια στην αγορά.
Η κατανομή των κεφαλαίων θα πρέπει να κάνει διαφοροποίηση μεταξύ των βιομηχανικών καταναλωτών με βάση τις διεργασίες θερμότητας τους για να διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ των έργων που υποβάλλουν προσφορές.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει δημοπρασία για τις βιομηχανίες με διαδικασίες χαμηλής έως μέτριας θερμοκρασίας (κάτω από 500 βαθμούς Κελσίου) – όπως χημικές ουσίες, μεταφορές, τρόφιμα και ποτά που έχουν ήδη πρόσβαση σε εμπορικά ώριμες αντλίες θερμότητας μεγάλης κλίμακας ή ηλεκτρικούς λέβητες – και μια ξεχωριστή πρόσκληση δημοπρασίας για βιομηχανίες με διαδικασίες υψηλότερης θερμοκρασίας – όπως τσιμέντο, χάλυβας
Οι αιτήσεις έργων θα πρέπει να περιέχουν μια αξιόπιστη στρατηγική ηλεκτροδότησης που να υποστηρίζεται από μια ποσοτική επιχειρηματική υπόθεση και εκτίμηση επιπτώσεων, αναφέρει το έγγραφο.
Η χρηματοδότηση θα πρέπει να κατανέμεται με βάση δημοπρασίες σε επίπεδο ΕΕ και δημοπρασία ως υπηρεσία όπου τα κράτη μέλη μπορούν να διαθέσουν εθνικούς πόρους σε έργα βάσει δημοπρασιών που διοργανώνονται σε επίπεδο ΕΕ.
Η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει για την ακριβή πηγή χρηματοδότησης.
Πέρα από το επερχόμενο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε μηχανισμοί χρηματοδότησης της ΕΕ που θα πρέπει να εξεταστούν για επενδύσεις στη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, ανέφερε η Eurelectric.
Αυτά είναι το Ταμείο Καινοτομίας. Horizon Europe; Ανάκτηση και Ανθεκτικότητα. Ταμείο Just Transition; και του Ταμείου Εκσυγχρονισμού.
Τα μη δαπανηθέντα κεφάλαια από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (MFF) και της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα μπορούσαν επίσης να διοχετευθούν σε έργα ηλεκτροδότησης σε αυτές τις χώρες.
Σε επίπεδο κράτους μέλους, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του ETS θα πρέπει επίσης να κατευθυνθεί εκ νέου προς τη βιομηχανική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές εντός αυτής της χώρας, πρόσθεσε η Eurelectric.
Η ΕΤΕπ θα πρέπει να συμμετέχει στενά στον έλεγχο και την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της Τράπεζας Ηλεκτρισμού, καθώς μπορεί να βελτιώσει το προφίλ κινδύνου των έργων ηλεκτροδότησης μέσω εγγυήσεων προϋπολογισμού, επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου ή δανείων.
Ειδικότερα, η ΕΤΕπ θα πρέπει να διαθέσει δημοσιονομικές εγγυήσεις για να στηρίξει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Με την εξασφάλιση της πιστοληπτικής ικανότητας του βιομηχανικού αγοραστή, τα συστήματα εγγυήσεων μπορούν να μειώσουν τους φραγμούς της αγοράς που εμποδίζουν τους βιομηχανικούς καταναλωτές να υπογράψουν συμβάσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την παραμονή αποτελεσματικών τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η άμεση ηλεκτροδότηση μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των βιομηχανιών, να μειώσει το λειτουργικό κόστος με την πάροδο του χρόνου και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια μειώνοντας την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Η Τράπεζα Ηλεκτρισμού είναι ο τρόπος για να προστεθεί η ζήτηση στην ώθηση της προσφοράς, κατέληξε η Eurelectric.