Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι την αντίστοιχη ημερομηνία, το περασμένο έτος, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας βρισκόταν στα 138,29 ευρώ/MWh! Στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε στη διάρκεια του 24ώρου έφθασε στα 360,02 ευρώ/MWh, και η μέγιστη στα 139,14 ευρώ/MWh. Σημειώνουμε ότι Ανάλογες είναι οι ενδο-διαμορφώσεις των τιμών την προηγούμενη Δευτέρα, διαμόρφωσαν την μέγιστη τιμή χονδρικής ηλεκτρισμού στα 243 ευρώ/MWh και την ελάχιστη στα 106,57 ευρώ/MWh!
Ειδικότερα, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας αυξήθηκε σήμερα Πέμπτη, κατά +12% σε σύγκριση με μια ημέρα νωρίτερα, ενώ καταγράφει διαρκή άνοδο τα τελευταία 24ωρα, εξαιτίας των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών που αυξάνουν τη ζήτηση, σε συνδυασμό με την επικράτηση υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο, που αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την διασφάλιση επάρκειας φορτίου.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερησία αγορά της Ελλάδας είναι, μαζί με εκείνες των Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σλοβακίας, η πιο υψηλή σε όλη την Ευρώπη.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 372.11 GWh, ενώ στο μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο κυριαρχεί με 56,3% και ακολουθούν από απόσταση, οι ΑΠΕ με 20,7%, ο λιγνίτης με 9,8%, οι εισαγωγές με 6,7% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 2,9%. Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 15,584 MWh και οι εισαγωγές στις 12,476 MWh.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης, η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ωριαίο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, έφθανε στο 78% και του λιγνίτη στο 11%. Αυτά τα μερίδια αναδιαμορφώνονταν στις 12 το μεσημέρι, ως εξής: Φυσικό αέριο 68%, ΑΠΕ 16% και λιγνίτης 15%.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου βαίνει επιδεινούμενη καθώς το νέο άλμα των τιμών στο TTF, που κυμαίνονται ενδοσυνεδριακά στην περιοχή των περίπου 53 ευρώ/MWh δεν δίνει θετικά σήματα για μια σημαντική υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρισμού.
Αιτίες για το γεγονός ότι η τιμή αναφοράς των futures του ορυκτού καυσίμου στον ολλανδικό κόμβο έφθασε ακόμη και στα 58,50 ευρώ/MWh, ήτοι σε νέο υψηλό διετίας, εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες και του τερματισμού των παραδόσεων ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Τούτο σημαίνει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και τους άλλους, κύριους, προμηθευτές της, εν μέσω υψηλής ζήτησης και από τους ανταγωνιστές της.
Υπολογίζεται ότι με την τρέχουσα κατάσταση τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη θα μειωθούν, αυτό τον μήνα και τον επόμενο, για να υποχωρήσουν στο περίπου 30%-35% της δυναμικότητάς τους, από 55%-60% τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η εικόνα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο
Εν τω μεταξύ, αυξημένη κατά 45% ήταν η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΕΝΕ η χρονική τιμή του ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο ήταν αυξημένη κατά 4% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2024 και διαμορφώθηκε στα 135,13 ευρώ /MW.
Όσον αφορά στη ζήτηση ενέργειας, διαμορφώθηκε στις 4,589,617 MWh τον Ιανουάριο, με το μέσο φορτίο συστήματος να φθάνει στα 6,169 MW, ήτοι, αυξημένο κατά 3% σε μηνιαία βάση,αλλά αμετάβλητο σε ετήσια βάση.
Το ελάχιστο φορτίο συστήματος τον προηγούμενο μήνα ανήλθε στα 4,103 MW, ενώ το μέγιστο στα 8,466 MW.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή την ίδια περίοδο αφού κάλυψε, κατά μέσον όρο το 52% των αναγκών.
Πιο συγκεκριμένα, το μείγμα καυσίμου της Ελλάδας στην ηλεκτροπαραγωγή για τον Ιανουάριο βασίστηκε κυρίως στο φυσικό αέριο (52%), στις ΑΠΕ (38%), στον λιγνίτη (6%) και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (4%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου της χώρας μας αυξήθηκε κατά 16% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ μειώθηκε κατά 10%.
Εν τω μεταξύ, τη δυσοίωνη εικόνα των τιμών της ενέργειας στη χώρα μας συμπληρώνει η παραμονή των μέσων τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων στα πρατήρια της χώρας, σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά τη συγκράτηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, σε επίπεδα χαμηλότερα των 74,50 δολαρίων ανά βαρέλι. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, 95 οκτανίων, στην αθηναϊκή αντλία είναι σήμερα, 1,793 ευρώ ανά λίτρο και στην Θεσσαλονίκη, 1,804 ευρώ ανά λίτρο!