Με τη ΔΕΗ να παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού (μερίδιο 51,9% τον Ιανουάριο 2025) και τη Metlen, μέσω σειράς εξαγορών μικρότερων εταιρειών (Watt + Volt, Unison, EfA Energy, Volterra) να έχει κατακτήσει τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου προμηθευτή (μερίδιο κοντά στο 20%), η σκυτάλη των κινήσεων πέρασε στους τρεις άλλους καθετοποιημένους ομίλους της αγοράς, τη HELLENiQ ENERGY, τη Μotor Oil και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Motor Oil
Σε συνέχεια της διπλής κίνησης… ανασύνταξης δυνάμεων της HELLENiQ ENERGY στο κλείσιμο της περυσινής χρονιάς, με την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Εlpedison και την αποεπένδυση από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, έντονη είναι η κινητικότητα του έτερου διυλιστηρίου της χώρας. Η Motor Oil, που έκανε το πρώτο βήμα εισόδου στην αγορά ηλεκτρισμού με την εξαγορά της NRG το 2018, με την έναρξη του νέου έτους άρχισε να ξεδιπλώνει μια σαφή στρατηγική στροφή προς την καθετοποίηση δραστηριοτήτων. Στις 29 Ιανουαρίου το διυλιστήριο της Κορίνθου ανακοίνωσε τη μεταφορά του 35% που κατέχει στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Κόρινθος Power» από τη θυγατρική της, ΜΟRE, στην επίσης θυγατρική της, ΝRG, μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού πώλησης – εξαγοράς, έναντι τιμήματος 56 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή διαβάστηκε από την αγορά ως το πρώτο βήμα για την καθετοποίηση της NRG και την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά ηλεκτρισμού. Ο όμιλος της Motor Oil φέρεται να αναπτύσσει δυναμική για να καλύψει το κενό που τον χωρίζει από τους ανταγωνιστές του, με στόχο να εξελιχθεί σε έναν από τους τρεις-τέσσερις (μαζί με τη ΔΕΗ) μεγάλους πόλους της αγοράς. Οι φήμες που εδώ και μήνες κυκλοφορούσαν στην αγορά για το ενδιαφέρον του για την «Ηρων Ενεργειακή» (θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) επιβεβαιώθηκαν επισήμως την περασμένη εβδομάδα. Τόσο η Μotor Oil όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για την εταιρεία «Ηρων Ενεργειακή». «Με γνώμονα την ανάπτυξη των εργασιών της και την εξερεύνηση συνεργειών, διερευνά σε συνεχή βάση τις δυνατότητες με την προοπτική συνεργασίας με διάφορους ομίλους, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον οποίο συνεργάζεται ήδη μέσω της εταιρείας “Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Α.Ε.”» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Motor Oil. «Στο πλαίσιο της στρατηγικής περαιτέρω ανάπτυξης της ισχυρής θέσης που κατέχει η θυγατρική μας εταιρεία “Ηρων Ενεργειακή” στον τομέα της παραγωγής κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζονται συνεχώς διάφορες επιλογές και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με διάφορους ομίλους, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Motor Oil. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση», αναφέρει από την πλευρά της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μotor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για την εταιρεία «Ηρων Ενεργειακή».
Συνεργασία
Το σενάριο που συζητείται στην αγορά ως επικρατέστερο είναι η απορρόφηση της «Ηρων Ενεργειακής» από την NRG. Εάν οι συζητήσεις καταλήξουν σε συμφωνία στη βάση αυτού του σεναρίου, τότε θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα, το τρίτο μεγαλύτερο της αγοράς, πίσω από τη ΔΕΗ και τη Μetlen, που θα συγκεντρώνει ένα μερίδιο της τάξεως του 15% στην προμήθεια (11% η «Ηρων» και 4% η NRG) και θα διαθέτει την υφιστάμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της «Ηρων» (147 MW) στη Βοιωτία, τη νέα μονάδα φυσικού αερίου που κατασκευάζουν από κοινού οι δύο όμιλοι στην Κομοτηνή (870 MW) και το 35% της «Κόρινθος Power» (με συνολική ισχύ 436 MW). Η συμφωνία, στον βαθμό που ευοδωθεί, θα είναι η κατάληξη μιας συνεργασίας των ομίλων Bαρδινογιάννη και Γ. Περιστέρη που ξεκίνησε με την από κοινού κατασκευή της θερμοηλεκτρικής μονάδας στην Κομοτηνή και συνεχίστηκε με την από κοινού ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Αλεξανδρούπολη, μέσω της εισόδου της MORE, του «πράσινου» βραχίονα της Motor Oil, με ποσοστό 50%, στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως», που έχει το δικαίωμα ανάπτυξης ΥΑΠ ισχύος 400 MW.
HELLENiQ ENERGY
Εν αναμονή της εξέλιξης που θα έχουν οι συζητήσεις Motor Oil – ΓΕΚ TΕΡΝΑ, πάντως, δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Η HELLENiQ ENERGY δεν έχει ξεδιπλώσει πλήρως τα σχέδιά της για το πώς θα κινηθεί μετά την εξαγορά του 50% της Elpedison από την ιταλική Edison, ενώ έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του μεριδίου της στην προμήθεια τουλάχιστον στο 10% μέχρι το 2026, από 5,95% σήμερα. Το πώς θα κινηθεί ο μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος της χώρας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις κινήσεις άλλων παικτών, σε μια συγκυρία που τα σενάρια για αποχώρηση του ομίλου Λάτση από τον χώρο της ενέργειας έχουν αρχίσει να αναζωπυρώνονται. Η διοίκηση της εταιρείας, πάντως, κινείται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ισχυροποίησης της θέσης της στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέσω ενός σχεδίου που προβλέπει τη συγκέντρωση των δύο δραστηριοτήτων κάτω από μια «ομπρέλα», με προοπτική την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
Η HELLENiQ ENERGY έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του μεριδίου της στην προμήθεια τουλάχιστον στο 10% μέχρι το 2026, από 5,95% σήμερα.
Η Metlen, που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την Elpedison και συνολικότερα για τη HELLENiQ ENERGY στην περίπτωση που οι δύο μέτοχοι (όμιλος Λάτση και ελληνικό Δημόσιο) αποφασίσουν να πουλήσουν, έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του μεριδίου της στην προμήθεια στο 30% το 2026, από σχεδόν 20% σήμερα. Ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται χωρίς κάποια εξαγορά, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια και που την καθιέρωσε στον δεύτερο μεγάλο πάροχο, με τις πληροφορίες να φέρουν τη διοίκηση της Μetlen να έχει στραμμένο το βλέμμα σε ό,τι κινείται στην αγορά.
Οι μικρές εταιρείες
Η ενίσχυση των μεριδίων στην προμήθεια εξελίσσεται σε αιχμή του ανταγωνισμού για τους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους της χώρας, στο νέο ενεργειακό περιβάλλον της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών και της μετάβασης της αγοράς των ΑΠΕ από το καθεστώς της εγγυημένης τιμής και της εγγυημένης ζήτησης σε ένα νέο στάδιο όπου τίποτα από τα δύο δεν είναι εγγυημένο και οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν υψηλά ρίσκα. Οι εξαγορές είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την ενίσχυση των μεριδίων και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλοι οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι, βολιδοσκοπώντας μικρές εταιρείες του κλάδου που πιέζονται από τον ανταγωνισμό. Την «πόρτα» της Ζeniθ και της Volton, με μερίδια αγοράς 2,95% και 1,25% αντιστοίχως, φέρονται να έχουν χτυπήσει όλοι οι μεγάλοι παίκτες, ενώ το μάτι είναι στραμμένο και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και στις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση μετά την πλήρη κρατικοποίησή της, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη θυγατρική «Φυσικό Αέριο», με μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος 3,49%. Το ΤΑΙΠΕΔ και τα συναρμόδια υπουργεία φέρονται να εξετάζουν όλα τα σενάρια, από την αναδιάρθρωση της εταιρείας και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο έως και την πώληση ή και την παραμονή της υπό δημόσιο έλεγχο σε ποσοστό 100%. H ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά, ακόμη και αν το μερίδιό της στην προμήθεια πέσει στο 45% το 2026, που είναι ο στόχος της διοίκησης. Εξάλλου, λόγοι ανταγωνισμού επιβάλλουν τη μείωση του μεριδίου της κάτω από το 49%. Στρατηγική της εταιρείας είναι να δώσει έμφαση στους «συνεπείς» πελάτες αλλά και στην ανάπτυξη προσφερόμενων υπηρεσιών, ώστε ακόμη και με μικρότερο μερίδιο να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τα EBITDA της προμήθειας.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)