Η Ευρώπη δεν πρέπει να περιμένει κανένα «μέρισμα ειρήνης» από την εκεχειρία, την οποία, όπως διατείνονται, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμοι να προωθήσουν για την Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παράσχει την περισσότερη οικονομική βοήθεια των 213 δισ. δολαρίων προς την τελευταία μετά τη ρωσική εισβολή

Εντούτοις, ο Αμερικανός πρόεδρος τα αγνόησε μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο λογαριασμός που καλούνται να εξοφλήσουν σήμερα είναι πολύ υψηλότερος από το απλό κόστος εφαρμογής μιας εκεχειρίας. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ παρουσίασε τους νέους κανόνες του παιχνιδιού σε ομιλία του στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε, δεν θα παράσχουν ούτε στρατεύματα ούτε βοήθεια για την εφαρμογή οποιασδήποτε πιθανής εκεχειρίας στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη αποδεχθεί την αρχή των εδαφικών παραχωρήσεων και εκτιμά ότι ίσως χρειαστούν περίπου 200.000 στρατιώτες για να διασφαλισθεί η κατάπαυση του πυρός στα εδάφη του. Ακόμη και η μισή τέτοια στρατιωτική δύναμη να ήταν αναγκαία, θα σήμαινε σημαντικό βάρος για τον γαλλικό και τον βρετανικό στρατό, οι οποίοι θα επωμίζονταν πιθανώς το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας.

Ωστόσο, ατενίζοντας το μέλλον, μια ειρηνευτική συμφωνία θα προκαλούσε μεγαλύτερο πονοκέφαλο. Θα ενθάρρυνε τη Ρωσία, επιβραβεύοντας τις εδαφικές φιλοδοξίες της. Σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη πρόθεση των ΗΠΑ να άρουν τον θώρακα προστασίας που προσδίδει ασφάλεια στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η τελευταία πρέπει να επιταχύνει την ενίσχυση της άμυνάς της που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, όταν ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία. Οι δαπάνες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την άμυνα αυξήθηκαν κατά 12% σε πραγματικούς όρους πέρυσι στα 447 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΔΙΣΜ). Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία αθροιστικά αντιπροσώπευαν το 60% αυτού του ποσού. Στα 968 δισ. δολάρια οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ ήταν υπερδιπλάσιες. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ διοχετεύουν τώρα περίπου το 2% του ΑΕΠ στον στρατό τους. Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, θα πρέπει να το αυξήσουν στο 3% ώστε να ανταποκριθούν στις τρέχουσες προκλήσεις. Ωστόσο, ακόμη και με τον ρυθμό αύξησης του 2024 θα απαιτηθεί μία πενταετία να ανέλθει στο ανωτέρω επίπεδο και μία δεκαετία για το 5% του ΑΕΠ που έχει προτείνει ο Τραμπ, σύμφωνα με το ΔΙΣΜ. Ανεξαρτήτως των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών τους, οι Ευρωπαίοι έχουν λίγες επιλογές. Είναι αυτοί που θα πρέπει να πληρώσουν το υποτιθέμενο «μέρισμα ειρήνης», το οποίο δημιουργείται από μια απατηλή εκεχειρία στην Ουκρανία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")