Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.600 υποψήφιους αγοραστές νέων αυτοκινήτων σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ότι το 10% των ερωτηθέντων θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια μείωση 10% στην τιμή για να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς ενός κινεζικού αυτοκινήτου.
Ωστόσο, η μέση έκπτωση που απαιτείται για να γίνουν τα κινεζικά μοντέλα ελκυστικά ανέρχεται στο 27%, ενώ ένα 31% των αγοραστών θα ενδιαφερόταν αν η διαφορά τιμής κυμαινόταν μεταξύ 11% και 20%.
Μέχρι στιγμής, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επιλέξει να τιμολογήσουν τα οχήματά τους σε επίπεδα ανταγωνιστικά με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές – ή ακόμα και ελαφρώς υψηλότερα.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία, το MG4 κοστίζει σήμερα μεταξύ 35.000 και 38.000 ευρώ αναλόγως την χώρα, ενώ ο βασικός ανταγωνιστής του, το Volkswagen ID.3, ξεκινά από 33.330 ευρώ. Η διαφορά στην τιμή οφείλεται εν μέρει στους αυξημένους δασμούς που επιβάλλονται στα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευασμένα στην Κίνα και εισαγόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά το αυξημένο κόστος, οι Κινέζοι κατασκευαστές κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη το 2023 κατά 15%, φτάνοντας τις 368.213 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας DataForce. Μεταξύ των εμπορικών σημάτων που κέρδισαν έδαφος ήταν η BYD, η MG (θυγατρική της SAIC), η Nio και η Xpeng.
Παρά τις επιδόσεις τους, οι κινεζικές μάρκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αγοραστές δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ διατηρούν επιφυλάξεις απέναντι στα κινεζικά μοντέλα.
Η έλλειψη κατασκευαστικής ιστορίας των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών καθιστά πιο εύκολο για τους Ευρωπαίους να τις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Επιπλέον, η αναγνωρισιμότητα των κινεζικών εμπορικών σημάτων παραμένει χαμηλή: από τις 25 πιο γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη, μόνο η MG και η BYD περιλαμβάνονται στη λίστα, καταλαμβάνοντας την 22η και 25η θέση αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, η μελέτη της Escalent αναγνωρίζει ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν να γίνονται πιο οικείες στο ευρωπαϊκό κοινό, χάρη στις έξυπνες επικοινωνιακές και προϊοντικές στρατηγικές τους. Αυτή η δυναμική θα μπορούσε σύντομα να φέρει τα πάνω-κάτω στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Escalent, Mark Carpenter, προειδοποίησε ότι η άνοδος των κινεζικών εταιρειών πρέπει να σημάνει "καμπανάκι κινδύνου" για τις καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση απέναντι στην αυξανόμενη απειλή.
Η Escalent διεξήγαγε την έρευνα με στόχο να παρέχει χρήσιμες κατευθύνσεις τόσο στις καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και στις ανερχόμενες κινεζικές εταιρείες, προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς.
Το αν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα καταφέρουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταναλωτών ή αν θα χρειαστεί να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.
(Πηγή: Top Gear Greece)