Η Γεωπολιτική Αβεβαιότητα Οδηγεί σε Οικονομικό Αδιέξοδο την Ε.Ε. –Στα Ύψη ο Χρυσός

Η Γεωπολιτική Αβεβαιότητα Οδηγεί σε Οικονομικό Αδιέξοδο την Ε.Ε. –Στα Ύψη ο Χρυσός
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 18 Φεβρουαρίου 2025 - 14:23

Η επέκταση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφεται τα τελευταία τρίμηνα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ιδίως στον απόηχο των σχετικών επιτυχιών του περασμένου έτους, όταν η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ των πρώτων στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, πανευρωπαϊκά και είχε μία από τις χαμηλότερες αυξήσεις του γενικού δείκτη τιμών στην Ε.Ε. (13,1%). Σε ό,τι αφορά, δε, στην ηλεκτρική ενέργεια

η σωρευτική αύξηση του δείκτη τιμών στην χώρα μας, κατά την περίοδο 2021-2023 ανήλθε σε 21,7%, ήτοι, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (35%) και της Ε.Ε. (33,5%).

Η «δουλειά» που έχει να γίνει είναι όμως μεγάλη, καθώς όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε., με ποσοστό 66,8% του μέσου όρου, μετά την Βουλγαρία, ενώ βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι κατά την περίοδο 2019-2023 το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, αυξήθηκε κατά 23,3%, έναντι μέσου όρου στην Ε.Ε. 20,3% και στην Ευρωζώνη, 18%.

Αυτά τα συνοπτικά στοιχεία για την οικονομία της χώρας έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές παραμένει, υπό το φως της ασάφειας για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, υπό την έννοια της επιβολής δασμών και των προεκτάσεών τους σε γεωπολιτικό επίπεδο, ιδίως καθώς μοιάζει, τούτη την περίοδο, να επηρεάζει αρνητικά τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον. 

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους διαμορφώθηκε στο 2,3% και ανήλθε στο 2,9% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης τιμών στη χώρα ενισχύεται ελαφρά, από την αρχή του έτους, αν και οι αναλυτές αποδίδουν αυτό σε συγκυριακούς λόγους, κάτι που δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει τις αποφάσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Όσον αφορά στην ευρύτερη εικόνα, οι πρόδρομοι δείκτες για το ρυθμό επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας είναι μάλλον ευοίωνοι και παραπέμπουν σε ετήσιο ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ της τάξης του +2% για το τρέχον έτος.

Αντίθετα, η εικόνα στην Ευρωζώνη είναι πιο δυσοίωνη. Το δ΄ τρίμηνο του 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής ήταν αναιμικός (0,1%), ενώ οι προβλέψεις θέλουν την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης να φθάνει στο 0,7%, με τον γενικό δείκτη τιμών να διαμορφώνεται στο 2%, όπως ήταν εξ αρχής ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, οι λύσεις που υπάρχουν για άρση του οικονομικού αδιεξόδου στην Ε.Ε. περιορίζονται από το δυσοίωνο περιβάλλον που δημιουργούν οι διεθνείς κρίσεις σε πολιτικό και εμπορικό επίπεδο.

Μια κάποια ανακούφιση θα μπορούσε να προσφέρει, ενδεχομένως, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κατά τρόπο, όμως, που δεν θα τροφοδοτούσε ακόμη ένα γύρο πληθωριστικών πιέσεων και, κυρίως, δεν θα ξέφευγε από τις βασικές νόρμες της πολιτικής της Ε.Ε.

(Διακυμάνσεις τιμών χρυσού, 2024. Πηγή: tradingeconomics.com)

Το στοιχείο του χρυσού

Ο καλπασμός της αξίας του bitcoin, στον απόηχο της ανάληψης του ελέγχου του Λευκού Οίκου από τον Ντόναλντ Τραμπ (+50% από τις 3 Νοεμβρίου 2024, παραμονή των αμερικανικών εκλογών) ωχριά μπροστά στη ξέφρενη κούρσα της αξίας του χρυσού.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί σχεδόν 28%, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στην παραδοσιακή ασφάλεια που προσφέρει, σε περιόδους έντονης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στον κόσμο.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Bullionvault, η τιμή του χρυσού μπορεί να φθάσει στο νέο ρεκόρ των 3.070 δολαρίων, το 2025. Από την αρχή του έτους που διανύουμε έχει ενισχυθεί ήδη κατά 10%, στα 2.900 δολάρια η ουγγιά (η τιμή του χρυσού, κινείται, ενδοσυνεδριακά, σήμερα, Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου στα 2,914 δολάρια με ποσοστιαία άνοδο +0,53%).

Αλλά και η UBS αναμένει άλμα των τιμών του πολύτιμου μετάλλου, χάρη στην ισχυρότερη της αναμενόμενης, ζήτησης ιδίως από το κρατικό ταμείο της Κίνας που επιτρέπει, πλέον, στις ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύουν σε χρυσό.

Όπως προβλέπουν οι αναλυτές της τράπεζας, η τιμή του χρυσού είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμη και τα 3.200 δολάρια την ουγγιά, αργότερα εντός του έτους που διανύουμε, για να διολισθήσει, σταδιακά και να κινηθεί σε επίπεδα άνω των 3.000 δολαρίων, έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr