Οι G7 εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ορίου στις τιμές. Ωστόσο, αυτή η πρόταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο θα καταφέρει να εξασφαλίσει την ομοφωνία από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη. Ο ρόλος των G7 βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση καθώς η νέα αμερικανική ηγεσία εμφανίζεται έτοιμη να χαράξει τον δικό της 

δρόμο σε διπλωματικό επίπεδο, εγκαταλείποντας τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Μετά τη ρήξη της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ Ουάσιγκτον και δυτικών συμμάχων με αφορμή την προσέγγιση για το ουκρανικό ζήτημα, μία νέα πρόταση εντός των G7 στοχεύει να ευθυγραμμίσει εκ νέου τη δράση των μεγαλύτερων οικονομιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία σειρά νέων προτάσεων για την άσκηση πίεσης προς τη Ρωσία έχουν πέσει στο τραπέζι. Εκτός των άλλων, ερευνάται το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο κάτω από τα 60 δολάρια/βαρέλι που ισχύει σήμερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρούταν αναποτελεσματικό μέχρι πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε νέες, αυστηρότατες κυρώσεις προς τα ρωσικά τάνκερ, τους παραγωγούς πετρελαίου, και τους εμπόρους καυσίμων, αναγκάζοντας τους μεγαλύτερους πελάτες της Ρωσίας να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Επί του παρόντος, το ρωσικό πετρέλαιο έχει επανέλθει στην τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, ένα όριο που εν πολλοίς επιτρέπει στη Ρωσία ένα ανεκτό περιθώριο κέρδους, εφόσον το κάθε βαρέλι κοστίζει 15 δολάρια για να παραχθεί.

Η εξέλιξη των τιμών του ρωσικού πετρελαίου. Πηγή: Bloomberg.


Εκτός από τους περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου, το προσχέδιο της απόφασης περιλαμβάνει αναφορές για την ανάγκη συμπερίληψης της Ουκρανίας και του Προέδρου Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου— κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον— και το δικαίωμα της Ουκρανίας να συμμετέχει στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς (ΕΕ και ΝΑΤΟ) εφόσον το επιθυμεί.

Μέχρι στιγμής είναι αβέβαιο το ποια κράτη των G7 θα υιοθετήσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις και αν τελικά θα επιτευχθεί ομοφωνία. Ο Ντόναλντ Τραμπ και τα στελέχη της κυβέρνησής του έχουν δηλώσει πως θα χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο ως μέσο πίεσης προς τη Μόσχα, αν και προς το παρόν δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιώδεις πρωτοβουλίες πέραν των όσων είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Διχασμένοι όμως είναι και οι Ευρωπαίοι, με τη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι όπου συμμετείχαν και τέσσερα από τα επτά μέλη των G7 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, και Ιταλία) να καταλήγει σε αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr