μέχρι το οποίο οι απώλειες να είναι αποδεκτές, αλλά αν το υπερβαίνουν να μοιράζεται το κόστος και ο ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, υπολογίζουν τις απώλειες δικτύου στο 18% για το 2022, ποσοστό που δεν θεωρούν αποδεκτό.
Αναφορικά με την πρόταση του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει ότι δεν είναι «παίκτης» της αγοράς για να αναλαμβάνει μέρος του ρίσκου αυτής. Επισημαίνει ακόμη ότι ο Συντελεστής Κανονικοποίησης διαχρονικά εμφανίζει σημαντική διακύμανση τόσο εντός του 24ώρου όσο και μεταξύ μηνών του έτους. Συνεπώς δεν δικαιολογείται η στάση των προμηθευτών να «δουλεύουν» με μια σταθερή τιμή προσαύξησης για όλα τα 15λεπτα του έτους.
Διαχρονικά από τα αποτελέσματα των περιοδικών εκκαθαρίσεων σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ διαφαίνεται ότι οι απώλειες των πρώτων εξαμήνων είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες των δεύτερων, οπότε αναμένεται μείωση του συντελεστή κανονικοποίησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Επίσης, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, η αγορά προμήθειας γνώριζε την ύπαρξη της ενέργειας κανονικοποίησης και είχε διαθέσιμα δεδομένα προκειμένου να συνυπολογίσει το ρίσκο/ επισφάλειες στην εμπορική της πολιτική. Οι ενέργειες του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Διαχειριστή, μπορεί να επηρεάζουν το ύψος της ενέργειας κανονικοποίησης όχι όμως και την τιμή στην οποία η ενέργεια αυτή εκκαθαρίζεται και συνεπώς ο Διαχειριστής δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο της τιμής.
Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ και σε συναντήσεις στη ΡΑΑΕΥ, για τη μείωση των διαφορών μεταξύ διορθωτικής και οριστικής εκκαθάρισης χρειάζονται αλλαγές στη μεθοδολογία εκκαθάρισης ενώ για την ενέργεια κανονικοποίησης θεωρείται αναπόφευκτη έως την πλήρη ανάπτυξη της τηλεμέτρησης. Από το 2ο τρίμηνο του 2025 ο ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσει να υπολογίζει τις απώλειες σε επίπεδο κυλιόμενου 12μήνου προκειμένου να δίνεται στην αγορά η τάση των απωλειών, στοιχείο που αναμένεται να είναι χρήσιμο στους προμηθευτές για την εμπορική τους πολιτική.