Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν επιφύλασσε ένα “αποχαιρετιστήριο δώρο” προς το Κρεμλίνο στο τέλος της θητείας του, καθώς επέβαλε τις αυστηρότερες κυρώσεις από την εισβολή του 2022, βάζοντας στο στόχαστρο πολλά ρωσικά τάνκερ και Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου. Ως εκ τούτου, οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικών καυσίμων, Ινδία και Κίνα, έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις κυρώσεις που είχε αποφασίσει ο Μπάιντεν— ενδεχομένως ένας από τους ελάχιστους τομείς που δεν έχουν ακυρωθεί οι πολιτικές του προηγούμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, ο Τραμπ είχε εξαρχής δηλώσει πως σκοπεύει να αξιοποιήσει το πετρέλαιο ως μέσο πίεσης προς τη Μόσχα, προσπαθώντας να μειώσει τις τιμές του αργού. Η νέα δήλωση του Μπέσεντ επαληθεύει την προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ να χρησιμοποιήσει διάφορα καρότα και μαστίγια ώστε να φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από την άλλη πλευρά, τα καρότα μάλλον έχουν τελειώσει για την Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να έχουν περάσει πλέον στο στάδιο των απειλών προς το Κίεβο. Μετά τη διαφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, τις οποίες απαίτησε ως αντάλλαγμα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέβασε την ένταση αποκαλώντας τον Ουκρανό ομόλογό του «δικτάτορα». Η υπογραφή της συμφωνίας είχε προγραμματιστεί για το περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, αλλά ακυρώθηκε ξαφνικά μετά από απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Υπουργός εξήγησε πως η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες θα λειτουργούσε ως ένα επιχείρημα ώστε η κυβέρνηση Τραμπ να πείσει τον αμερικανικό λαό για τη συνέχιση της παρουσίας της στην Ουκρανία ως εγγυητής της ειρήνης.
Ο Μπέσεντ συμφώνησε πως η Ουκρανία πρέπει να πάει σε εκλογές, καθώς οι βουλευτικές εκλογές έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί το 2023 και οι προεδρικές εκλογές το 2024, αλλά ακυρώθηκαν εξαιτίας του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή. Η αδιαμφισβήτητη οργή του Τραμπ κατά του Ζελένσκι έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες τόσο στο Κίεβο, όσο και στις Βρυξέλλες, καθώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θεωρούν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν επιθυμεί απλώς το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία με απώτερο σκοπό την εξισορρόπηση της Κίνας.