Η Microsoft παρουσίασε ένα νέο τσιπ που ονομάζεται «Majorana 1», το οποίο, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, θα επιτρέψει τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών ικανών να λύνουν «ουσιαστικά προβλήματα βιομηχανικής κλίμακας σε χρόνια – και όχι σε δεκαετίες», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα της

κβαντικής μηχανικής, την τεχνολογία που χρησιμοποιεί αρχές της σωματιδιακής φυσικής για τη δημιουργία ενός νέου τύπου υπολογιστή, ικανού να επιλύσει προβλήματα που τα συνηθισμένα κομπιούτερ δεν έχουν την υπολογιστική δύναμη να χειρισθούν.

Η δημιουργία κβαντικών υπολογιστών αρκετά ισχυρών για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων του πραγματικού κόσμου είναι πολύ δύσκολη – και ειδικοί θεωρούν ότι η τεχνολογία έχει δεκαετίες μπροστά της. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί τώρα να επιταχυνθεί λόγω της «μεταμορφωτικής προόδου» που έχει σημειώσει στην ανάπτυξη του νέου τσιπ – το οποίο περιλαμβάνει έναν «τοπολογικό αγωγό» βασισμένο σε ένα νέο υλικό που εφηύρε.

Η εταιρεία πιστεύει ότι ο «τοποαγωγός» της έχει τη δυνατότητα να επιφέρει επανάσταση αντίστοιχη με εκείνη που έφερε ο ημιαγωγός στην ιστορία των υπολογιστών. Ωστόσο, ειδικοί κρατούν επιφυλάξεις, λέγοντας ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα πριν αξιολογηθεί σωστά το νέο τσιπ και η επίδρασή του στον κβαντικό υπολογισμό. 

Πριν από έναν μήνα, ο Τζένσεν Χουάνγκ, αφεντικό της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής μικροτσίπ Nvidia, είχε δηλώσει την πεποίθησή του ότι οι «πολύ χρήσιμοι» κβαντικοί υπολογιστές θα κυκλοφορήσουν σε περίπου 20 χρόνια. Αλλά οι ιθύνοντες του τμήματος κβαντικής μηχανικής της Microsoft πιστεύουν ότι οι εξελίξεις ανατρέπουν αυτό το χρονοδιάγραμμα. Ποστεύουν ότι η ευρεία εμπορική κυκλοφορία κβαντικών υπολογιστών βρίσκεται μόλις λίγα χρόνια μακριά.

Ο Τράβις Χαμπλ, διευθυντής του Κβαντικού Επιστημονικού Κέντρου του Εθνικού Εργαστηρίου, στην αμερικανική πόλη Οουκ Ριτζ του Τενεσί, συμφωνεί ότι η Microsoft είναι πλέον σε θέση να παραδίδει πρωτότυπα μικροτσίπ γρηγορότερα, αλλά θεωρεί ότι απαιτείται πολλή δουλειά ακόμα. «Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την επίλυση βιομηχανικών εφαρμογών σε κβαντικούς υπολογιστές θα απαιτήσουν την περαιτέρω βελτίωση αυτών των πρωτοτύπων» εξηγεί στο BBC.

Εταιρείες σε όλον τον κόσμο κάνουν αγώνα δρόμου για να δημιουργήσουν μια επαναστατική νέα γενιά υπολογιστών. Ο κβαντικός υπολογιστής υπόσχεται τη διενέργεια υπολογισμών που θα χρειάζονταν εκατομμύρια χρόνια με τη σημερινή τεχνολογία – και θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν ανακαλύψεις στους τομείς της ιατρικής, της χημείας, και σε πολλά άλλα επιστημονικά πεδία.

Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που οι «κλασικοί» υπολογιστές, όπως αυτοί που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα τηλέφωνα και στις περισσότερες σύγχρονες εφαρμογές, δεν μπορούν να επιλύσουν. Αυτά τα προβλήματα έρχονται να λύσουν οι κβαντικές μηχανές, υποσχόμενες ανακαλύψεις νέων φαρμάκων και σχεδιασμό ανώτερης απόδοσης μπαταριών.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου πολλών δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη ενός πανίσχυρου κβαντικού υπολογιστή, ικανού να επιλύει όλα αυτά τα προβλήματα. Η Microsoft προσεγγίζει την πρόκληση διαφορετικά από τους περισσότερους ανταγωνιστές της – βασιζόμενη στη δημιουργία ενός «τοποαγωγού», ή τοπολογικού αγωγού.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί το προσφάτως αναπτυγμένο υλικό της για να δημιουργήσει μια νέα διάσταση ύλης –τη λεγόμενη «τοπολογική διάσταση»–, η οποία δεν είναι ούτε αέριας, ούτε υγρής, ούτε στερεάς μορφής, και μέχρι πρόσφατα υπήρχε μόνο ως θεωρία. Βασίζεται στα λεγόμενα «σωματίδια Majorana», που επίσης μέχρι πρόσφατα υπήρχαν μόνο ως θεωρία.

Την ώρα που οι ανταγωνιστές της ανακοίνωναν μια σειρά νέων μικροτσίπ –όπως το «Willow» της Google το 2024– η Microsoft καθυστερούσε τις δικές της ανακοινώσεις. Ακολουθώντας την οδό της «τοπολογικής διάστασης», επιδιώκει, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, μια στρατηγική «υψηλού κινδύνου και υψηλών ανταμοιβών», που πιστεύει ότι θα αποδώσει «με τον ίδιο τρόπο που η εφεύρεση των ημιαγωγών απέδωσε στα κινητά τηλέφωνα και στους προσωπικούς υπολογιστές».\

Η μεγαλύτερη πρόκληση των κβαντικών υπολογιστών σχετίζεται με το θεμελιώδες δομικό στοιχείο τους, που ονομάζεται «κιούμπιτ», είναι απίστευτα γρήγορο, αλλά και εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο – καθώς και επιρρεπές σε σφάλματα. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί μόλις οκτώ από τα νέα της «τοπολογικά κιούμπιτ» στο νέο τσιπ, σημαντικά λιγότερα από όσα χρησιμοποιούν τα τσιπ ορισμένων από τους αντιπάλους της.

Μάλιστα, αναφέρει ότι έχει σχεδιάσει έναν «οδικό χάρτη» για την αύξηση των κιούμπιτ του μικροτσίπ της σε ένα εκατομμύριο – κάτι που, αν επιτύχει, θα προσφέρει τεράστια υπολογιστική ισχύ σε κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν.

Protagon.gr

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr