Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις του 2025 για τις μετοχές του δείκτη Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας (FTSE_EU) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες προσπαθούν να αφήσουν πίσω το περσινό παρατεταμένο «ντεφορμάρισμα». Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του έτους η μέση απόδοση του κλαδικού δείκτη προσεγγίζει το +8%, δηλαδή περίπου στα επίπεδα της υπόλοιπης αγοράς, η οποία «τρέχει» με τουλάχιστον +9%

Εξετάζοντας ξεχωριστά τους βασικούς «παίχτες» της Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας, η μετοχή της Metlen είναι αυτή που ξεχωρίζει, καθώς μέχρι στιγμής κερδίζει περισσότερο από 9%, με αποτέλεσμα να βλέπει την τιμή να φθάνει έως τα 37 ευρώ (αν και χθες αναδίπλωσε προς τα 36 ευρώ), τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο του 7μήνου. Το νέο ρεκόρ στα EBITDA αλλά και η διατήρηση του μερίσματος στο 1,5 ευρώ/μετοχή, σε συνδυασμό με την επικείμενη είσοδο στο Λονδίνο και το mega deal με τον κολοσσό της Rio Tinto, αποτελούν εξελίξεις οι οποίες, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο ξανά τα ιστορικά ρεκόρ των 39 ευρώ. Δίπλα στη Metlen μπορούμε να τοποθετήσουμε τη ΔΕΗ, η οποία βλέπει τη μετοχή να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, ενόσω πριν από λίγες ημέρες είχε σκαρφαλώσει έως και τα 13,8 ευρώ. Η φετινή απόδοση της εισηγμένης ανέρχεται στο +8,9%, με την κεφαλαιοποίηση να υπολογίζεται στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν δώσει σημαντικό «μπουστάρισμα» στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ο οποίος φιγουράρει στα ιστορικά ρεκόρ των 2,8 ευρώ, με άνοδο 8,3% μέσα στο 2025. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στις δύο εταιρείες διύλισης, οι οποίες πέρυσι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον απρόσμενο παράγοντα της έκτακτης φορολόγησης της κερδοφορίας. Φέτος οι μετοχές των Motor Oil και Helleniq Energy, αξιοποιώντας τις ελκυστικές αποτιμήσεις και ποντάροντας στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, καταγράφουν αύξηση κατά 8,2% και 5,6% αντίστοιχα. Έτσι, αμφότερες έχουν επιστρέψει στην περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ σε όρους αποτίμησης.

Όσον αφορά, τέλος, τις δύο μετοχές από τον υπο-κλάδο της ύδρευσης και αποχέτευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ τελούν σε κατάσταση αναμονής των αποφάσεων για τα νέα τιμολόγια, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με το ποσοστό που ελέγχει το Υπερταμείο (11,3% και 24,0% αντίστοιχα). Αυτό το... περίμενε, εύλογα έχει αφήσει κάπως πιο πίσω τις δύο μετοχές, με την ΕΥΑΘ να κερδίζει 5,2% και την ΕΥΔΑΠ να έπεται στο 3,2%.

Η φετινή μεταβολή (%) των μετοχών του δείκτη Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας

(κεφαλαιοποίηση σε εκατ. ευρώ)

·Metlen: +9,4 (5.244 )

·ΔΕΗ: +8,9 (4.962 )

·ΑΔΜΗΕ: +8,3 (647 )

·Motor Oil: +8,2 (2.474 )

·Helleniq Energy: +5,6 (2.442 )

·ΕΥΑΘ: +5,2 (123 )

·Revoil: +3,5 (38 )

·ΕΥΔΑΠ: +3,2 (649 )

·Τέρνα Ενεργειακή: +0,3 (2.367 )

·ΕΛΙΝ: -5,5 (52 )

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr