άνευ όμως της οριοθετήσεως της ΑΟΖ, επί ζημία των εθνικών συμφερόντων.
Ο καθορισμός της ΑΟΖ δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση της «ηνωμένης» Ευρώπης και εθνικό καθήκον δια την παράλειψη του οποίου ο κ. υπουργός είναι υπόλογος.
Από του περασμένου Νοεμβρίου απεκρύβη από εξωνημένο τύπο και ΜΜΠαραπληροφορήσεως η καταδίκη της Ελλάδος δια την υστέρηση εκ παραλείψεως απ’ το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Η ηττοπάθεια του κ. Γεραπετρίτη δεν επέτρεψε την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου στην Κάσο, που θα συνδέσει την Ευρώπη με την Κύπρο και το Ισραήλ και καθυστέρησε τις έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην συνορεύουσα ζώνη της Κρήτης και την αξιοποίηση της Ζουράφας, στο Θρακικό πέλαγος. Επίσης, δεν έκλεισε τους κόλπους Λακωνικόν και Σαρωνικόν, επιτρέψας την διενέργεια λαθρεμπορίου πετρελαίου κ.ά. από ξένα πλοία.
Ομοίως ζημιώθη η χώρα από την αναστολή επενδύσεων που τόσον έχει ανάγκη η οικονομία και διασυρθεί στα διεθνή ανακτοβούλια για ασυνέπεια της εξωτερικής πολιτικής.
Το πόσον βλαπτική υπήρξε η εξωτερική πολιτική του κ. Γ. για τα εθνικά συμφέροντα αποδεικνύεται από την καθυστέρηση της χωροθετήσεως 480.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της επήρειας των νησιωτικών ακτών της χώρας και αφού εχάθη η ευκαιρία συνδέσεως της ΑΟΖ Καστελλορίζου με την Κυπριακή. Εμπόδιζε από το 2023 ανθρώπινες δραστηριότητες στα νησιά που έχουν να κάνουν με τις χωροθετήσεις (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσιος Τουρισμός κλπ.).
Η βαρεία αμέλεια των διπλωματών μας υπό τον κ. Γεραπετρίτη οφείλεται στο ότι απαξίωσαν τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης, που ρητώς περιορίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίον στα τρία μίλια, την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων που αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ελλάδος επί των «Δωδεκανήσων» (δηλ. του πολυνήσου των Νοτίων Σποράδων) και την απόρριψη του Τουρκολυβικού συμβολαίου από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, που απεδέχθη την γνωμάτευση του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης του Μοντεβιδέο είναι παράνομο.
Τώρα, οι δολιχοδρομήσεις του κ. Γεραπετρίτη τελείωσαν αφού η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη έπραξε επιτέλους το καθήκον της, οπότε ή πρέπει να παραιτηθεί ή να τον απολύσουν. Αρκετά.