οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο και να θέλει να επιβάλει την ισχύ του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το οποίο η Ελλάς καταγγέλλει ως παράνομο. Έτσι χθες εκδηλώθηκε η πρώτη αντίδρασις της Αγκύρας στο μνημόνιο συνεργασίας της Κύπρου με την Αίγυπτο που αφορά στην αξιοποίηση του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ και την από κοινού εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Το μνημόνιο αυτό υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα στο Κάιρο από τους Προέδρους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αλ Σίσι, εδράζεται δε επί της συμφωνίας οριοθετήσεως ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία είχε υπογραφεί το 2005. Η συμφωνία αυτή ήταν η πρώτη, και ηκολούθησε σειρά άλλων οριοθετήσεων με τις όμορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, επί τη βάσει των «μέσων γραμμών» των αποστάσεων από τις ακτές. Τις συμφωνίες αυτές η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει και επιδιώκει την ακύρωσή τους τοις πράγμασι διά της προβολής ναυτικής ισχύος εντός της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, αποτρέποντας μέχρι στιγμής την έναρξη γεωτρήσεων και αντλήσεως φυσικού αερίου.
Κατά την χθεσινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο τουρκικό υπουργείο Αμύνης, ο εκπρόσωπος αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ κατεφέρθη κατά της «Ελληνικής Διοικήσεως της Νοτίου Κύπρου» (όπως ονομάζουν κατά σύστημα την Κυπριακή Δημοκρατία) υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζει την πολιτική σφετερισμού των δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου (ονομασία των Τούρκων για το ψευδοκράτος), δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα.» Κατηγορώντας και την Κύπρο και την Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η συμφωνία είναι ένα βήμα που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και υπονομεύει την αναζήτηση λύσεως του Κυπριακού.» Και κατέληξε με τις συνήθεις απειλές: «Όπως και τις υπόλοιπες συμφωνίες όπου δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος η “ΤΔΒΚ”, οι οποίες αγνοούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και περιορίζουν τα δικαιώματά τους, έτσι και αυτή η συμφωνία είναι άκυρη. Ως Τουρκία, δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξουσίες που μας δίνονται ως εγγυήτρια δύναμις κατά των δραστηριοτήτων της “ΕΔΝΚ” (Κυπριακή Δημοκρατία) που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητος στο νησί».
Το μνημόνιο συναντιλήψεως Κύπρου – Αιγύπτου, το οποίο υπέγραψαν οι Πρόεδροι Χριστοδουλίδης και Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της ενεργειακής εκθέσεως «EGYPES 2025», αποτελεί, συμφώνως προς τους ιδίους, απόδειξη της πολιτικής τους βουλήσεως να εμβαθύνουν και άλλο τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, την ώρα που η κατάστασις στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα ρευστή και η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την αλλαγή ισορροπιών σε Ευρώπη και Μεσόγειο μετά την εκλογή Τράμπ. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε χαρακτηρίσει «ιστορική» την υπογραφή αυτή, υπογραμμίζοντας την στρατηγική σημασία της συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου. Κατέληξε: «Οι συμφωνίες αυτές αλλάζουν τα δεδομένα όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ευρώπη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος και η Αίγυπτος ανοίγουν νέο δρόμο, αποδεικνύοντας πως είναι αξιόπιστοι εταίροι.»
Από την ΕΣΤΙΑ