Το Κατάρ έχει ένα τεράστιο πρόγραμμα επέκτασης σε εξέλιξη με στόχο να ενισχύσει την εξαγωγική του ικανότητα κατά 85% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα έως το 2030. Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της χώρας, η QatarEnergy, προχωρά στην υλοποίηση του έργου North Field West, αφού άνοιξε εκτιμητικές γεωτρήσεις στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το North Field, το οποίο μοιράζεται με το Ιράν, και ήδη βρίσκει στο συγκεκριμένο πεδίο «τεράστιες επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου».
Το μικρό κράτος του Κόλπου, το οποίο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, υπέγραψε πρόσφατα τεράστιες συμφωνίες διάρκειας 27 ετών για προμήθεια LNG προς διάφορες χώρες στην Ευρώπη και την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Κίνας.
Ωστόσο, το Κατάρ πωλεί συνήθως το LNG του στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας σε τιμή που αναπροσαρμόζεται με βάση τις τιμές του αργού τύπου Brent και πραγματοποιεί παραδόσεις φορτίων υγροποιημένου αερίου μόνο σε συγκεκριμένα λιμάνια.
Αλλά η Κίνα και η Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους αγοραστές LNG στην Ασία και τον κόσμο, αναζητούν φθηνότερες μακροπρόθεσμες συμφωνίες, καθώς και συμφωνίες που επιτρέπουν ευελιξία στον προορισμό. Αυτό περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Το Πακιστάν, ένας άλλος πελάτης του Κατάρ στην Ασία, σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευτεί τη μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας LNG που έχει με το Κατάρ, καθώς προσπαθεί να μειώσει το κόστος του για την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στο μέλλον, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Πακιστανός υπουργός Πετρελαίου Μουσαντίκ Μάλικ. «Η συμφωνία με το Κατάρ είναι δαπανηρή και θα διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους το επόμενο έτος», δήλωσε ο Μάλικ σε κοινοβουλευτική επιτροπή για την ενέργεια στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα The News.
Συνολικά, οι βραχυπρόθεσμες και πιο ευέλικτες συμβάσεις LNG που προσφέρονται από πωλητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Ομάν θέτουν εν αμφιβόλω την κυριαρχία του Κατάρ στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ασία, σύμφωνα με traders.