Ρουμανία: Στην Τελική Φάση Προετοιμασίας για την Εξόρυξη Φ. Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ρουμανία: Στην Τελική Φάση Προετοιμασίας για την Εξόρυξη Φ. Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 25 Φεβρουαρίου 2025 - 19:49

Η Ρουμανία στοχεύει να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εγχώρια παραγωγή να ενισχύεται χάρη στα αναπτυσσόμενα έργα στη Μαύρη Θάλασσα

Το γεωτρύπανο Transocean Barents πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι της Κωνστάντζας της Ρουμανίας στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί θα ξεκινήσει τις εξορύξεις στο οικόπεδο Neptun Deep που βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη της ρουμανικής ΑΟΖ, συνορεύοντας με τη βουλγαρική και την τουρκική ΑΟΖ. Το Neptun Deep διαθέτει δέκα πηγάδια εξόρυξης και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το πεδίο θα αρχίσει να παράγει εντός του 2027, ενώ θα λειτουργεί απομακρυσμένα μέσω ενός ψηφιακού διδύμου.

 

Το οικόπεδο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα. Πηγή: Financial Times.

 

Η παραγωγή του Neptun Deep, το οποίο διαχειρίζονται η ρουμανική κρατική επιχείρηση Romgaz και η αυστριακή OMV Petrom, έχει ήδη βρει τον πρώτο της αγοραστή, τη γερμανική Uniper. Οι Uniper και OMV έχουν υπογράψει μία πενταετή συμφωνία για παράδοση 15 TWh φυσικού αερίου, ή περίπου το 1,5% των σημερινών αναγκών της Γερμανίας. Αδιαμφισβήτητα, το Neptun Deep, το οποίο υπολογίζεται ότι 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, θεωρείται ως κομβικός παράγοντας για τις φιλοδοξίες της Ρουμανίας να μετατραπεί όχι απλώς σε μεγάλο παραγωγό διπλασιάζοντας τις ποσότητες που διαθέτει, αλλά και εξαγωγέα του καυσίμου προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εντούτοις, το έργο έχει στοχοποιηθεί εντός της χώρας. Αναμενόμενα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις της υποδομής στη Μαύρη Θάλασσα, τα οικοσυστήματα της οποία ήδη έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα εξαιτίας της αυξημένης ναυτιλίας και πιο πρόσφατα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Παραδόξως, το έργο έχει δεχθεί κριτική και από τις ακροδεξιές δυνάμεις της Ρουμανίας, που χαρακτηρίζουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως «προδοσία του εθνικού συμφέροντος».

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr