Η Κίνα οφείλει να μειώσει δραματικά την εγχώρια παραγωγή χάλυβα αν επιθυμεί να υλοποιήσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασώσει την κρίσιμη βιομηχανία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας πρόσφατης έρευνας που αναδεικνύει το ζήτημα της πλεονάζουσας παραγωγής, και πώς αυτό προκαλεί περιβαλλοντικές και εμπορικές επιπτώσεις

Το Centre for Research on Energy and Clean Air δημοσίευσε σήμερα μία έρευνα σχετικά με τη βιομηχανία χάλυβα της Κίνας, έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της παραδοσιακής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι Κινέζοι παραγωγοί οφείλουν να προχωρήσουν σε δραματικές μειώσεις εντός του 2025, που μπορεί να αγγίξουν ως και το 15%, προκειμένου να διασφαλίσουν την οικονομική και περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, οι ποσότητες που οφείλει να περικόψει η Κίνα κυμαίνονται στα 200 εκατομμύρια τόνους από την παραγωγή του 2020— όγκος που ισούται με τη συνολική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης— και 150 εκατομμύρια τόνοι επιπλέον μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

 

Τα κέρδη σε σχέση με την παραγωγή της κινεζικής βιομηχανίας χάλυβα. Πηγή: CREA.


Οι μειώσεις στην παραγωγή χάλυβα κρίνονται αναγκαίες για δύο λόγους. Αφενός, η παραγωγή χάλυβα συνιστά το 17% των συνολικών εκπομπών της Κίνας, καθώς οι μονάδες λειτουργούν με την καύση άνθρακα. Μόλις το 10% της συνολικής παραγωγής προέρχεται από ηλεκτρικές υψικαμίνους, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε αύξηση στο 15% για φέτος. Αφετέρου, η παραγωγή χάλυβα συνέχισε να κινείται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα για πολλοστή φορά, ξεπερνώντας το 1 δισεκατομμύριο τόνους και το 2024, κάτι που οδηγεί σε πλεονάζουσα προσφορά. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί χάλυβα στην Κίνα ταλανίζονται από ιστορικά χαμηλά κέρδη τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ξένες αγορές επιβάλλουν προστατευτικά μέτρα εναντίον των κινεζικών εξαγωγών.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr