Την «Πυρηνική Αναγέννηση» της Ιταλίας Αποφάσισε Μετά Από Σχεδόν 40 Χρόνια Απαγόρευσης η Κυβέρνηση Μελόνι

Την «Πυρηνική Αναγέννηση» της Ιταλίας Αποφάσισε Μετά Από Σχεδόν 40 Χρόνια Απαγόρευσης η Κυβέρνηση Μελόνι
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Παρ, 28 Φεβρουαρίου 2025 - 16:14

Τον δρόμο της «πυρηνικής αναγέννησης», σχεδόν 40 χρόνια μετά την απαγόρευση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για πυρηνικούς σκοπούς με δημοψήφισμα, παίρνει η Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας υιοθέτησε σήμερα, Παρασκευή, σχετικό νόμο

Η πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την απόφαση «βήμα προς την ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια». Ο νόμος, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας, δίνει στην κυβέρνηση εντολή να εγκρίνει λεπτομερή διατάγματα για τη μετάβαση προς την πυρηνική ενέργεια.

Ο υπουργός Ενέργειας Τζιλμπέρτο Πικέττο Φρατίν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2027. «Η κυβέρνηση ενέκρινε ένα άλλο σημαντικό μέτρο για τη διασφάλιση καθαρής, ασφαλούς και χαμηλού κόστους ενέργειας που μπορεί να εγγυηθεί ενεργειακή ασφάλεια και στρατηγική ανεξαρτησία», δήλωσε η Μελόνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Ιταλία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει προηγμένους αρθρωτούς αντιδραστήρες (AMRs), για την παραγωγή βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας και την απεξάρτηση από τον άνθρακα των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών της.

Η κυβέρνηση της χώρας τονίζει ότι η πρόοδος στην τεχνολογία και την ασφάλεια καθιστά ξεπερασμένη την απαγόρευση του δημοψηφίσματος του 1987 για την πυρηνική ενέργεια. Εκτιμά ότι, με την επαναφορά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, θα εξοικονομήσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ (17,69 δισεκατομμύρια δολάρια) από το κόστος της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας έως το 2050 εάν η πυρηνική ενέργεια έφτανε τουλάχιστον στο 11% του ενεργειακού μείγματος. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που έχει υποβάλει η Ιταλία στην Κομισιόν, αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί στο 22%.

Σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποίησε την Παρασκευή το υπουργείο Ενέργειας, ο νόμος της ιταλικής κυβέρνησης θα καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας των νέων πυρηνικών μονάδων και θα αναθέσει τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τις τεχνολογίες που απαιτούνται.

Θα δρομολογήσει, επίσης, την διάλυση παλαιών πυρηνικών σταθμών της Ιταλίας και θα δημιουργήσει μια ανεξάρτητη αρχή για την εποπτεία του τομέα.

Σημειώνεται ότι η  Ιταλία έχει διατηρήσει τη βασική τεχνογνωσία στον πυρηνικό τομέα. Η κρατική ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, Enel, εκμεταλλεύεται πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ισπανία, ενώ ο ενεργειακός κολοσσός Eni επενδύει σε πρότζεκτ για την ανάπτυξη αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρυσι, εξάλλου, ο Πικέττο Φρατίν είχε αποκαλύψει ότι η Ιταλία βρισκόταν σε συνομιλίες με πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού ενεργειακού ομίλου Westinghouse και της γαλλικής EDF, ως πιθανούς εταίρους στη σύσταση κρατικής εταιρείας που θα κατασκευάσει προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και Il Sole 24 Ore είχαν αναφέρει ότι η εν λόγω κρατική εταιρεία, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν οι Enel, Ansaldo και Leonardo και η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την επιλογή των μελετών για την κατασκευή μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, βρίσκεται κοντά στη σύσταση.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr