Το πολιτικό σύστημα και η κοινωνική συνοχή της Γερμανίας θα μπορούσαν να απειληθούν εάν εγκατασταθούν κινεζικοί στρόβιλοι στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση των αρχών της χώρας. Σύμφωνα με το Politico , το οποίο είδε την έκθεση που ανέθεσε ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, το Πεκίνο θα μπορούσε σκόπιμα να καθυστερήσει τα έργα

να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα και να κλείσει εξ αποστάσεως τις ανεμογεννήτριες εάν του δοθεί πρόσβαση σε αιολικά πάρκα.

Η έκθεση συμβουλεύει επίσης τη χώρα να σταματήσει την ανάπτυξη ενός υπάρχοντος αιολικού έργου που χρησιμοποιεί κινεζικές τουρμπίνες.

«Όταν χρησιμοποιούνται συστήματα ή εξαρτήματα από Κινέζους κατασκευαστές… δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, μπορεί ακόμη και να υποτεθεί ότι μια τέτοια επιβράδυνση ή ακόμα και διακοπή θα χρησιμοποιηθεί σκόπιμα από την Κίνα ως μέσο πολιτικής πίεσης ή ακόμη και ως μέσο οικονομικού πολέμου», ανέφερε η έκθεση, που εκπονήθηκε τον περασμένο μήνα από το γερμανικό ινστιτούτο αμυντικών και στρατηγικών μελετών.

«Μια αποσταθεροποίηση τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και του επιχειρηματικού μοντέλου της γερμανικής βιομηχανίας και της κοινωνικής συνοχής δεν μπορεί επομένως να αποκλειστεί λόγω έλλειψης ή ανεπαρκούς ασφάλειας σχεδιασμού στον ενεργειακό τομέα», πρόσθεσε.

Η ΕΕ έχει αρχίσει να «κόβει» τους Κινέζους προμηθευτές αιολικής ενέργειας αφού θεωρεί ότι λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις για να νικήσουν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές για έργα της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άρχισε να ερευνά αιολικά έργα που συνδέονται με το Πεκίνο στη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Ο Andrea Scassola, αντιπρόεδρος αιολικής έρευνας στη συμβουλευτική εταιρεία Rystad, είπε: «Αυτό που βλέπουμε… εντείνει τον ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων και σε μια εποχή που ο κόσμος μας είναι πιο διασυνδεδεμένος από ποτέ — είναι ένας μεγεθυντικός παράγοντας ευπάθειας και κινδύνων».

Η υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων που θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε διακοπή της παραγωγής», πρόσθεσε ο Scassola.

Η έκθεση κάνει παρόμοια προειδοποίηση, όπου το Πεκίνο θα μπορούσε να καθυστερήσει τη λειτουργία νέων εκμεταλλεύσεων κατά «τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε χρόνια» μεταξύ των σταδίων έγκρισης σχεδιασμού και θέσης σε λειτουργία και θα μπορούσε να συντονίσει άλλες προσπάθειες αναστάτωσης με τη Ρωσία.

Οι Κινέζοι προμηθευτές θα έχουν επίσης πρόσβαση σε προγράμματα υπολογιστών που ελέγχουν τουρμπίνες και συλλέγουν δεδομένα από εκατοντάδες ραντάρ που είναι ενσωματωμένα σε αγροκτήματα, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση υπέθεσε ότι αυτή η πρόσβαση θα έδινε στην Κίνα «σημαντικές δυνατότητες εκβιασμού στο μέλλον».

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.

Πέρυσι, η εταιρεία ανάπτυξης του έργου Luxcara στη βορειοδυτική Γερμανία, ανακοίνωσε ότι επέλεξε τη Mingyang Smart Energy για να προμηθεύσει με 16 τουρμπίνες το υπεράκτιο αιολικό της πάρκο Waterkant.

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr