Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει ως κορυφαία προτεραιότητα την απαγκίστρωση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές, οι διαφωνίες που καταγράφονται μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και η διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών ισορροπιών έχουν οδηγήσει στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση των σχετικών ανακοινώσεων.
Ο Επίτροπoς Ενέργειας και Κατοικιών της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, είχε πρόσφατα επαναλάβει πως οι δύο βάσεις της πολιτικής του για την επόμενη τετραετία θα είναι η μείωση του κόστους ενέργειας και η απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα. Μάλιστα, η επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου αναμενόταν εντός του Μαρτίου, καθώς ο ίδιος είχε θέσει ως διορία τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του. Εντούτοις, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα που μοιράστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιλαμβάνει αυτή την ανακοίνωση, γεγονός που σηματοδοτεί την εκ νέου αναβολή της. Η δημοσίευση της ενεργειακής ατζέντας της ΕΕ είχε ήδη αναβληθεί μία φορά, τον Φεβρουάριο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γιόργκενσεν, η νέα ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Αρχικά, είναι γνωστό ότι μία σειρά χωρών που χαρακτηρίζονται ως «φιλικά προσκείμενες» προς τη Ρωσία δεν επιθυμούν τον ολικό τερματισμό των εισαγωγών ρωσικών καυσίμων το 2027, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ. Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις αυτές αναμένουν το τέλος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου προκειμένου να επαναφέρουν τις προηγούμενες συμφωνίες τους με τους Ρώσους προμηθευτές ενέργειας. Το ίδιο σκεπτικό αρχίζουν να υιοθετούν και άλλες χώρες, που μπορεί μεν να μην έχουν θερμές σχέσεις με το Κρεμλίνο, αλλά ποντάρουν στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ως μία φθηνότερη εναλλακτική.
Το ζήτημα του κόστους της ενέργειας, δηλαδή η άλλη προτεραιότητα του Γιόργκενσεν, συνδέεται άμεσα με την εισαγωγή ρωσικών καυσίμων. Καθώς η ΕΕ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας που είχε συνάψει με τη Ρωσία, η εξεύρεση άλλων προμηθευτών ήταν ιδιαίτερα δυσχερής. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή αγορά ανταγωνίζεται πλέον με τις ασιατικές αγορές για την εξασφάλιση φορτίων καυσίμων, κάτι που σπρώχνει τις τιμές σε ανοδική πορεία. Αναπόφευκτα, οι ίδιοι οι προμηθευτές γνωρίζοντας τις δυσκολίες της Ευρώπης ήδη προσθέτουν ένα πριμ στις τιμές τους. Με αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο της Επιτροπής πρέπει να επιλύσει πολλούς δισεπίλυτους γρίφους.