Με την Ευρώπη να παραμένει διχασμένη ως προς την επίλυση του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, ένα άλλο θέμα αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται για τον διαμετακομισμό φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ένα ζήτημα που μετ’επιτάσεως έθεσε η Σλοβακία και μάλιστα κατάφερε να συμπεριλάβει στα επίσημα Συμπεράσματα της συνάντησης. Εντούτοις, το τι τελικά θα γίνει με τους αγωγούς φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει μυστήριο, καθώς διαφορετικές χώρες προωθούν τις δικές τους λύσεις

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος για το γεγονός ότι κατάφερε να διαπραγματευτεί μία ευνοϊκή για την κυβέρνησή του αναφορά στα Συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης των 27 ηγετών. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει πως «καλεί την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, τη Σλοβακία, και την Ουκρανία να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την εύρεση εφικτών λύσεων στο ζήτημα του διαμετακομισμού φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Σλοβακία.» - ολόκληρη η χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου εδώ, η σχετική αναφορά στην παράγραφο 12.

Παρ' όλο που το τελικό σχόλιο ήταν αρκετό πιο ουδέτερο από την αρχικό, το οποίο περιείχε και τη φράση «συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης» για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ο Φίτσο μπορεί πλέον να συνεχίσει να πιέζει το Κίεβο για το συγκεκριμένο θέμα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ουκρανία, και Σλοβακία είχαν επιχειρήσει να βρουν κάποιες λύσεις και κατά τη διάρκεια του 2024, πριν η μεταφορά ρωσικού καυσίμου μέσω των ουκρανικών αγωγών διακοπεί. Ωστόσο, η ουκρανική ηγεσία είχε υιοθετήσει μία ιδιαίτερα αυστηρή στάση, θεωρώντας πως η διακοπή του διαμετακομισμού θα έπληττε αποφασιστικά τα ρωσικά κέρδη. Βέβαια, αυτή η απόφαση προκάλεσε αντίστοιχα προβλήματα για την ίδια την Ουκρανία, η οποία έχασε επίσης έσοδα από τη λειτουργία των αγωγών και ένα κομμάτι των καυσίμων που χρησιμοποιούσε, αλλά και για ορισμένες χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία που συνέχιζαν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών. Επί του παρόντος, η Σλοβακία καλύπτει ένα μέρος των ενεργειακών αναγκών της χάρη στις εισαγωγές από την Ουγγαρία, η οποία με τη σειρά της εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ενώ αναζητά και εναλλακτικές προμήθειες.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Φίτσο νωρίτερα σήμερα, μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Το εναλλακτικό αυτό σχήμα είχε συζητηθεί έντονα κατά τη διάρκεια του 2024, χωρίς τελικά να ευδοκιμήσει. Ένα από τα προβλήματα ήταν οι ανησυχίες αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων πως η Ευρώπη θα κατέληγε να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο εν αγνοία της, καθώς τα κράτη-μέλη δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν από πού ακριβώς προερχόταν το καύσιμο που κατέληγε στις αγορές τους. Παράλληλα, το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ποσότητες που εισάγονταν από τη Ρωσία, με την ΕΕ να εξετάζει και το ενδεχόμενο μαζικών επενδύσεων στη χώρα του Καυκάσου. Φυσικά, σε όλα αυτά τα σχέδια έπρεπε να ληφθεί υπόψη και η θέση του Κιέβου, με τους Ουκρανούς να παραμένουν διστακτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σλοβακία δεν έχει διακόψει το μακροχρόνιο συμβόλαιό της κρατικής εταιρείας Slovensky Plynarensky Priemysel με τη Gazprom, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καταλήξει στα δικαστήρια με τον ρωσικό κολοσσό. Αυτό σίγουρα θα έδινε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα αν εντέλει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας προχωρήσουν γρήγορα και ο πόλεμος σταματήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και πολλά οικονομικά συμφέροντα, ποντάρουν στην άμεση διευθέτηση της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να αρχίσουν εκ νέου τις εισαγωγές του φθηνότερου ρωσικού φυσικού αερίου εντός του 2025. Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει δηλώσει πως επιθυμεί να σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων μέχρι το 2027, μία πιθανότητα που μοιάζει όλο και πιο μακρινή καθημερινά.   

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr