Από τα 10 εκατ. ευρώ, ποσοστό 10%, ήτοι 1 εκατ. ευρώ, αφορά αποκλειστικά παραδοσιακά – διατηρητέα κτίρια και το υπόλοιπο 90% αφορά όλα τα υπόλοιπα κτίρια. Ο χαρακτηρισμός του παραδοσιακού – διατηρητέου κτιρίου τεκμαίρεται με την υποβολή του σχετικού έγγραφου χαρακτηρισμού.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, στόχο της δράσης αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και η επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος. Η πρόσκληση αφορά επιχορήγηση για ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων με ελάχιστο ενεργειακό στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την επένδυση καθώς και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τουλάχιστον κατά 30%.
Δικαιούχοι, επιλέξιμοι για συμμετοχή στη δράση, είναι υφιστάμενες (ίδρυση πριν από 31.12.2023) επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (Στατιστικές – ELSTAT, statistics.gr). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα παρακάτω κύρια και μη κύρια ορεινά ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως κατηγορίας αστέρων ή/και κλειδιών:
– Ξενοδοχεία της υποπερ. αα΄ της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014.
– Ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια ή κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
– Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων και μεικτής μορφής ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων.
– Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή και τουριστικές επαύλεις και υπάγονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ)
55.1 (όλες οι υποκατηγορίες) – Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, ή
55.2 (όλες οι υποκατηγορίες) – Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής.
Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, οι επιλέξιμες δαπάνες ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
1. Την εγκατάσταση ολοκληρωμένου επιτόπιου εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης ή ψύξης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
2. Την εγκατάσταση εξοπλισμού για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από τις επιτόπιες εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Ο εξοπλισμός αποθήκευσης θα απορροφά τουλάχιστον το 75% της ενέργειάς του από άμεσα συνδεδεμένη εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε ετήσια βάση.
3. Τη σύνδεση με ενεργειακά αποδοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης και/ή τηλεψύξης και συναφή εξοπλισμό.
4. Την κατασκευή και εγκατάσταση υποδομής επαναφόρτισης για χρήση από τους χρήστες του κτιρίου, και συναφών υποδομών, όπως η υποδομή αγωγών καλωδίωσης, όταν οι χώροι στάθμευσης βρίσκονται είτε εντός του κτιρίου είτε σε παρακείμενο χώρο.
5. Την εγκατάσταση εξοπλισμού για την ψηφιοποίηση του κτιρίου, ιδίως για την αύξηση της ευφυούς ετοιμότητάς του, συμπεριλαμβανομένων της παθητικής εσωτερικής ενσυρμάτωσης ή της δομημένης καλωδίωσης για δίκτυα δεδομένων και του βοηθητικού τμήματος της ευρυζωνικής υποδομής στην ιδιωτική έκταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο, αλλά εξαιρουμένης της ενσυρμάτωσης ή της καλωδίωσης για δίκτυα δεδομένων εκτός της ιδιωτικής έκτασης.
6. Επενδύσεις σε πράσινες στέγες και εξοπλισμό για τη συγκράτηση και τη χρήση των ομβρίων υδάτων.
Ως επιλέξιμες επιχορηγούμενες δαπάνες λογίζονται και υποστηρικτικές εργασίες, οι οποίες στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν το 7% του επιλέξιμου συνολικού Π/Υ του επενδυτικού σχεδίου, με ανώτατο σύνολο επιδότησης των υποστηρικτικών δαπανών τις 5.600 ευρώ.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της πρότασης για τις δαπάνες που υπάγονται στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό και η ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος για αυτές που υπάγονται στον Κανονισμό De Minimis.
Η ενίσχυση που χορηγείται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 80.000 ευρώ. Η ένταση της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30% έως 65% ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας και το είδος της δαπάνης.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31/12/2025.
Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης με αναλυτικά στοιχεία και προϋποθέσεις, μπορεί να αναζητηθεί στη διεύθυνση https://greece20.gov.gr/. Αιτήσεις υποβάλλονται έως 31 Μαρτίου 2025.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")