καθώς η Μόσχα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές και να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών υψηλής χωρητικότητας, αναφέρει το Reuters.
Το λίθιο και άλλα κρίσιμα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων σπάνιων γαιών, έχουν κερδίσει την παγκόσμια προσοχή τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Κίνας στον κλάδο προσφέροντας συμφωνίες παραγωγής στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Το λίθιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, περιλαμβάνεται στη λίστα των 50 ορυκτών που θεωρούνται κρίσιμα από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Η Ρωσία ανέφερε ότι είχε 3,5 εκατομμύρια τόνους αποθέματα οξειδίου του λιθίου.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο υπολόγισε τα αποθέματα λιθίου της Ρωσίας σε περίπου 1 εκατομμύριο τόνους το 2024, το 14ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Το οξείδιο του λιθίου περιέχει περίπου το ένα τρίτο καθαρού λιθίου και το ανθρακικό λίθιο περιέχει περίπου το 20% καθαρού λιθίου.
«Η βιομηχανική παραγωγή λιθίου στη χώρα θα ξεκινήσει το 2030», ανέφερε το υπουργείο.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα πρέπει να επισπεύσει τα σχέδιά της για την εξόρυξη κοιτασμάτων λιθίου.
Η ζήτηση για λίθιο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι ρωσικές εταιρείες εργάζονται στη μαζική παραγωγή μπαταριών λιθίου και ηλεκτρικών οχημάτων.
«Η χώρα παραδοσιακά εισάγει λίθιο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να ξεκινήσει γρήγορα εγκαταστάσεις για να αυξηθεί η εξόρυξη και η επεξεργασία αυτού του στρατηγικά σημαντικού πόρου για την οικονομία», πρόσθεσε το υπουργείο.
Το υπουργείο είπε ότι είχε εκδώσει άδειες εξερεύνησης για τρία μεγάλα κοιτάσματα λιθίου: Kolmozerskoye και Polmostundrovskoye στην περιοχή Murmansk στη βορειοδυτική Ρωσία και Tastygskoye στην περιοχή Tuva, που συνορεύει με τη Μογγολία.
Και τα τρία κοιτάσματα και οι παρακείμενες μονάδες παραγωγής τους αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030, ανέφερε το υπουργείο. Το 2023, η Ρωσία εξόρυξε μόνο 27 τόνους λιθίου ως υποπροϊόν σε ένα κοίτασμα σμαραγδιού στα Ουράλια Όρη.
Το Kolmozerskoye, το οποίο περιέχει το ένα τέταρτο των γνωστών αποθεμάτων λιθίου της Ρωσίας, λειτουργεί από την Polar Lithium, μια κοινοπραξία μεταξύ του ρωσικού κολοσσού μετάλλων Nornickel και της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Η ιδιωτική εταιρεία Arctic Lithium κατέχει άδεια για την Polmostundrovskoye, ενώ η Elbrusmetall-Lithium, θυγατρική του κρατικού ομίλου άμυνας και βιομηχανίας Rostech, κατέχει άδεια για την Tastygskoye.