Εντός του μήνα αναμένεται ότι θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των μονάδων βιοαερίου σε βιομεθανίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αφού αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης στόχος είναι να τρέξει ώστε να θεσμοθετηθεί στις αρχές Απριλίου. 

Παράλληλα «τρέχουν» από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και οι απαραίτητες διαδικασίες για τα υπόλοιπα συναφή ζητήματα, ώστε να μην χάνεται χρόνος. Συγκεκριμένα, μόλις προκηρύχθηκε ο διεθνής ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός προκειμένου να συνταχθεί το Ειδικό Σχέδιο Δράσης και ο οδικός χάρτης ενεργειών για τη μετάβαση σε μια κυκλική βιοοικονομία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εφοδιαστικής αλυσίδας των μονάδων παραγωγής βιοαερίου – βιομεθανίου από την πρωτογενή παραγωγή και τα  προδιαλεγμένα αστικά βιοαπόβλητα. Διότι δίχως καύσιμο οι μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο ανάδοχος θα έχει περιθώριο περίπου ενός τετραμήνου για τον προσδιορισμό όλων των δεδομένων που θα αφορούν τις ποσότητες, τη διαδικασία, τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ώστε το υλικό που θα συλλέγεται να οδηγείται στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου - βιομεθανίου στο σύνολο της χώρας. Δηλαδή θα προσδιοριστούν τα ισοζύγια μάζας σε πανελλαδικό επίπεδο, τα προτεινόμενα κίνητρα, καθώς και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για να διαμορφωθεί εντός του 2025 το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο ώστε η μεταρρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη από το 2026.

Για όλα αυτά τα υλικά προβλέπεται και στον εθνικό σχεδιασμό η ενεργειακή τους αξιοποίηση, δηλαδή η χρήση τους ως δευτερογενής πρώτη ύλη σε διάφορες εφαρμογές, η ανάκτηση ενέργειας και θερμότητας σε μονάδες βιοαερίου και ανάκτηση ενέργειας σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης ή αποτέφρωσης κ.λπ. Όσο για το νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ καθορίζονται τα  κίνητρα για τη μετατροπή μονάδων βιοαερίου σε βιομεθανίου ώστε να καθίσταται η πλέον  οικονομική λύση για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Σήμερα λειτουργούν περί τους 80 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο στην Ελλάδα εκ των οποίων περίπου οι μισοί βρίσκονται κοντά σε δίκτυα φυσικού αερίου και μπορούν να μετατραπούν γρήγορα σε  πιο οικονομικές μονάδες παραγωγής βιομεθανίου.

Στο σχέδιο νόμου θα ξεκαθαρίζονται ακόμη διάφορα θέματα όπως το «καθεστώς» σύνδεσής τους με τα δίκτυα αερίου, οι λεπτομέρειες για τη fast track αδειοδότηση των νέων μονάδων το πολύ εντός διετίας, οι κανόνες έγχυσης του παραγόμενου βιομεθανίου στο σύστημα μεταφοράς ή στα δίκτυα διανομής αερίου κ.λπ. Επίσης θα προσδιορίζεται το καθεστώς στήριξης των μονάδων με επενδυτική αλλά και λειτουργική ενίσχυση, μέσω διαγωνισμών, με τις λεπτομέρειες να παραπέμπονται αργότερα για εξειδίκευση σε υπουργική απόφαση. 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr