Δευτέρα ο Ρυθμιστές Ελλάδας και Κύπρου απέστειλαν επιστολή προς την ΕΕ με την οποία ζητούν την ένταξη του πρότζεκτ στη δεύτερο ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος, που συζητείται σήμερα. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές επιβεβαίωσαν προς τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. τη στήριξή τους στο έργο προς το συμφέρον των καταναλωτών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική συμφωνία των Ρυθμιστικών Αρχών (CBCA), καθώς και το σχετικό ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση, που διεξήχθη στα γραφεία της ΡΑΑΕΥ, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΡΑΕΚ για ενημέρωση εκ μέρους του φορέα υλοποίησης του έργου, ΑΔΜΗΕ, σχετικά με την πρόοδο του έργου, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το πάγωμα πληρωμών προς τη Nexans για την κατασκευή του καλωδίου και την απομάκρυνση των πλοίων από τις περιοχές ερευνών, όσα διημήφθησαν σε αυτήν αφορούσαν απλώς τη διάγνωση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά την υλοποίηση του έργου καθώς και το τι αναλογεί στις Ρυθμιστικές Αρχές των δύο κρατών και στον ΑΔΜΗΕ να πράξει έκαστος.
Κοινή επιστολή ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ προς ΕΕ
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου απέστειλαν κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 17 Μαρτίου 2025 στην οποία τονίζουν ότι αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την ΕΕ, πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους του NECP και της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
Επιπλέον, σημειώνουν, αυτή η διασύνδεση θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, του Ισραήλ και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συμβάλει στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μειώνοντας την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.
Στο πλαίσιο αυτό οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν την ένταξη του έργου στον δεύτερο ενωσιακό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2nd List of Projects of Common/Mutual Interest) ο οποίος είναι υπό συζήτηση σήμερα στις περιφερειακές ομάδες για τις διευρωπαϊκές υποδομές ηλεκτρισμού (5th Meeting of TEN-E Regional Groups on electricity and offshore).
Μανουσάκης, ΑΔΜΗΕ: Υψηλή η γεωπολιτική αξία του Great Sea Interconnector
Υπενθυμίζεται ότι την ιδιαίτερη γεωπολιτικής σημασία του έργου υπογράμμισε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 8ο ετήσιο συνέδριο «Κύκλος Ιδεών – Η Ελλάδα Μετά» (εδώ, όπου και το σχετικό video) καθώς οι διακρατικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν αποτελέσει διαχρονικά βασικές υποδομές για τον ενιαίο οικονομικό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector (GSI), την υλοποίηση της οποίας χαρακτήρισε ως σημαντικό εθνικό ζήτημα με προφανή οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Μάλιστα, σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές προκλήσεις του έργου, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ είχαν διαβλέψει εξ αρχής το γεωπολιτικό ρίσκο, ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχει ισχυρή βούληση να συνεχιστεί το έργο και καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.