Οι κινεζικές αρχές απάντησαν επιβάλλοντας δασμούς από 10% έως 15% σε αγροτικά προϊόντα 21 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει το εμπόριο, αλλά επαρκεί για να συμπιέσει τους Αμερικανούς αγρότες σόγιας, οι οποίοι πούλησαν περισσότερες από τις μισές συνολικές εξαγωγές τους σε Κινέζους αγοραστές το 2024.
Η Κίνα διαθέτει επίσης ένα μενού μη δασμολογικών επιλογών για να προκαλέσει ζημιά στην καρδιά της Αμερικής. Οι Κινέζοι γραφειοκράτες ανέστειλαν τις άδειες εισαγωγής για τρεις αμερικανικές εταιρείες σόγιας, με την αιτιολογία ότι είχαν εντοπίσει μύκητες στις αποστολές. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν επίσης να επιβάλουν ευρύτερες απαγορεύσεις, όπως αυτή που επέβαλαν πρόσφατα στην ξυλεία των ΗΠΑ, φαινομενικά λόγω ανίχνευσης παρασίτων.
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν ιστορικό στραγγαλισμού των εισαγωγών κρατώντας αποστολές για επιθεώρηση, όπως έκαναν με τους αυστραλιανούς αστακούς το 2020, όταν η Καμπέρα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση της COVID-19. Ωστόσο, καθώς η οικονομία των 19 τρισ. δολαρίων της Κίνας παλεύει με την υποτονική ανάπτυξη, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ίσως χρειαστεί να είναι επιφυλακτικός για δραματικές κινήσεις που θα προκαλέσουν νέα αναταραχή στον ζωτικό τομέα των εξαγωγών.
Μια καλύτερη επιλογή θα μπορούσε να είναι το πλήγμα στις εταιρείες και στους κατασκευαστές που εξαρτώνται από την κινεζική αγορά, όπως οι αντιμονοπωλιακές έρευνες, λόγου χάρη, στον γίγαντα αναζήτησης Google και στον σχεδιαστή τσιπ Nvidia.
Το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει τη ζωή δύσκολη για την αυτοκινητοβιομηχανία των 800 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη ξένη εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα και βασική πηγή πλούτου για τον σύμβουλο του Τραμπ, Ελον Μασκ. Πέρυσι οι πωλήσεις της Tesla αυξήθηκαν σχεδόν 9% στην Κίνα, παρά την πτώση τους αλλού, ενώ το μεγα-εργοστάσιό της στη Σαγκάη αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας.
Η Apple είναι επίσης ευάλωτη. Παρά την αυξανόμενη παρουσία της στην Ινδία, η εταιρεία των 3,2 τρισ. δολαρίων εξακολουθεί να εξαρτάται από την Κίνα για τη συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής iPhone.
Εάν οι Κινέζοι πολιτικοί διψούν πραγματικά για εμπορική ανταπόδοση, μπορούν να στραφούν στη συναλλαγματική ισοτιμία. Μέχρι στιγμής έχουν διατηρήσει το γουάν σταθερό έναντι του δολαρίου, αλλά πιθανότατα θα το άφηναν να αποδυναμωθεί εάν ο Τραμπ ακολουθήσει την απειλή του για δασμούς 60%.
Η τελευταία και δυνητικά πιο επιζήμια επιλογή στο μενού της Κίνας θα ήταν να περιορίσει τις εξαγωγές των μετάλλων σπάνιων γαιών, που είναι κομβικής σημασίας για την κατασκευή των πάντων, από ημιαγωγούς έως ηλεκτρικά οχήματα.
Μια κλιμάκωση δεν είναι αναπόφευκτη: ο Τραμπ και ο Σι μπορεί ακόμη να κάνουν μια μεγάλη συμφωνία που θα αποφύγει τα χειρότερα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Εάν όχι, το αποτέλεσμα θα είναι επώδυνη δυσπεψία και στις δύο πλευρές.
(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)