τρίτες χώρες και να διαφοροποιηθούν οι πηγές εφοδιασμού. Εξάλλου, ο επικεφαλής της Metlen και πρόεδρος της Eurometaux, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, δεν παραλείπει να εκφράζει την ανησυχία του για τα προβλήματα της βιομηχανίας και δη της μεταλλουργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μυτιληναίος είχε τονίσει την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα αναφορικά με την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους των ευρωπαϊκών βιομηχανιών αλλά και σχετικά με το σκραπ. Στην ίδια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Eurometaux, που εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη, με αφορμή το νέο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέταλλα, υπογράμμιζε ανέδειξε τις ανησυχίες για το κόστος της ενέργειας.
Το μόνο ελληνικό έργο και το μοναδικό για εξόρυξη και επεξεργασία βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου
Ειδικότερα, όσον αφορά το έργο της εταιρείας «Metlen Energy and Metals and European Bauxites» που βρίσκεται στη λίστα των εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρατηγικών έργων, αυτό αφορά την εξόρυξη και επεξεργασία βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, τα 47 στρατηγικά έργα που εγκρίθηκαν βρίσκονται σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ: Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Εσθονία, Τσεχία, Σουηδία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ρουμανία. Ας σημειωθεί ότι το έργο της Metlen είναι το μοναδικό, μεταξύ των 47 στην ΕΕ, που αφορά την εξόρυξη των συγκεκριμένων μετάλλων.
Τα 47 έργα καλύπτουν 14 από τα 17 στρατηγικά μέταλλα, όπως το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο, ο γραφίτης και το αλουμίνιο, που απαριθμούνται στον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA) ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2024. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, ο στόχος είναι ότι η ΕΕ ως το 2030 θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει τουλάχιστον το 10% των αναγκών εξόρυξης, το 40% των αναγκών επεξεργασίας και το 25% της ανακύκλωσης για καθένα από αυτά τα μέταλλα. Επιπλέον, στόχος είναι ότι ως το 2030 η ΕΕ δεν πρέπει να εξαρτάται από μια τρίτη χώρα για περισσότερο από το 65% των αναγκών της σε στρατηγικές πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα 47 έργα επελέγησαν καθώς συμβάλλουν στον ασφαλή εφοδιασμό της ΕΕ σε στρατηγικές πρώτες ύλες, τηρούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης και είναι τεχνικώς εφικτά.
Απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης
Για να τεθούν σε λειτουργία, τα 47 στρατηγικά έργα έχουν αναμενόμενη συνολική επένδυση κεφαλαίου ύψους 22,5 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από συντονισμένη στήριξη από την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να τεθούν σε λειτουργία, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τη στήριξη για τη σύνδεση με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα επωφεληθούν επίσης από απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης. Σύμφωνα με τη CRMA, η διαδικασία αδειοδότησης δεν θα υπερβαίνει τους 27 μήνες για τα έργα εξόρυξης και τους 15 μήνες για άλλα έργα, τη στιγμή που σήμερα οι διαδικασίες αυτές διαρκούν πέντε με δέκα χρόνια.
«Η Ευρώπη εξαρτάται επί του παρόντος από τρίτες χώρες για πολλές από τις πρώτες ύλες που χρειάζεται περισσότερο. Πρέπει να αυξήσουμε τη δική μας παραγωγή, να διαφοροποιήσουμε τον εξωτερικό εφοδιασμό μας και να δημιουργήσουμε αποθέματα», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη βιομηχανική στρατηγική, Στεφάν Σεζουρνέ. «Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την ευρωπαϊκή κυριαρχία ως βιομηχανική δύναμη», προσέθεσε.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Επιτροπή έχει λάβει αιτήσεις για «στρατηγικά έργα» που βρίσκονται σε τρίτες χώρες. Η απόφαση σχετικά με την πιθανή επιλογή αυτών των έργων θα εκδοθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ανησυχίες για το κόστος ενέργειας και τις τιμές και τη διαχείριση του σκραπ
Εξάλλου, στις 20 Μαρτίου, σε ανάρτησή της στο LinkedIn, η Eurometaux, σχολιάζοντας το νέο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέταλλα, ανέδειξε τις ανησυχίες για το κόστος της ενέργειας, ενώ ο κ. Μυτιληναίος εστίασε τόσο στις τιμές όσο και στη διαχείριση του σκραπ μετάλλων.
Η ανάρτηση της Eurometaux και η δήλωση Μυτιληναίου:
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το σχέδιο δράσης για τον χάλυβα και τα μέταλλα. Ο τομέας των μετάλλων είναι ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη που αποκτά το δικό του ειδικό σχέδιο δράσης στο πλαίσιο της νέας Επιτροπής. Χαιρετίζουμε την αναγνώριση από την Επιτροπή της σημασίας των μετάλλων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ψηφιοποίηση και την άμυνα, ωστόσο, πολλά σημεία εξακολουθούν να λείπουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως:
Αν θέλουμε να πετύχουμε την ενεργειακή και την ψηφιακή μετάβαση σωστά και να επιτύχουμε τη επιτύχουμε τη στρατηγική αυτονομία, καθώς και την άμυνά μας, θα χρειαστούμε ΟΛΑ τα μέταλλα.
Εκτιμούμε ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα είναι οι κύριοι ωφελημένοι από το πιλοτικό σχέδιο για τα PPAs που υποστηρίζεται από την ΕΤΕπ, αλλά για να είναι επιτυχημένο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κόστος διαμόρφωσης και σταθεροποίησης.
Όσον αφορά το σκραπ, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν τα επίπεδα ρεκόρ των εξαγωγών σε τρίτες χώρες, καθώς θα αυξηθούν φυσιολογικά, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει δασμούς στο σκραπ αλουμινίου.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Eurometaux και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals, δήλωσε:
«Περιμένουμε να γίνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος που παραλύει τον τομέα μας στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας μέσα από αυτή την κρίση των ενεργειακών τιμών, έργα όπως το Green Pool παραμένουν σε εκκρεμότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα έπρεπε να αναπτυχθούν σε όλη την Ευρώπη προς όφελος όλων των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Όσον αφορά τα μέτρα για το σκραπ, θα υποστηρίζαμε τη λήψη μέτρων για την ταχεία αντιμετώπιση των επιπέδων-ρεκόρ των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, τα οποία θα αυξηθούν, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει δασμούς στο σκραπ αλουμινίου».
Χωρίς μέταλλα, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει στη στρατηγική αυτονομία, καταλήγει η ανάρτηση της Eurometaux.