Οι πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη αναφορικά με την θέση της κυβέρνησης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, γνωστό ως Great Sea Interconnector (GSI), δεν αφήνουν ουδεμία αμφιβολία ως προς τις προθέσεις της Ελλάδας να προχωρήσει αποφασιστικά με το έργο και τελικά με την πόντιση του καλωδίου, παρά τις οξείες Τουρκικές αντιδράσεις

Να θυμίσουμε ότι τουρκικά πολεμικά εμπόδισαν το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που εκτελούσε έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας σχετικές με την πόντιση του καλωδίου στα ανοικτά της Κάσου τον περασμένο Ιούλιο και Νοέμβριο ενώ και πιο πρόσφατα, βόρεια της Κρήτης, πολεμικά πλοία της γείτονος προσπάθησαν και πάλι να παρεμποδίσουν τις βυθομετρικές έρευνες (βλ. εδώ σχετικό άρθρο μας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»).

Όμως, φαίνεται ότι, μετά από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνάντηση στις 20 Μαρτίου και, παράλληλα, την πολιτική και διπλωματική στήριξη της Γαλλικής κυβέρνησης για το έργο (με την Γαλλική εταιρεία Nexans να έχει αναλάβει την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου), η Αθήνα είναι έτοιμη να αναλάβει το όποιο ρίσκο στην προώθηση και ολοκλήρωση του έργου. Ένα project τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, αφού μέσω της συγκεκριμένης ηλεκτρική διασύνδεσης επιτυγχάνεται η επέκταση του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου προς ανατολάς και διασυνδέεται η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα, η Κύπρος, με τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές. Επιπλέον, το καλώδιο στη δεύτερη κατασκευαστική του φάση θα φθάσει μέχρι το Ισραήλ, θέτοντας τέλος στην ενεργειακή του απομόνωση.

Όπως υπογράμμισε ο Π.Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (24/3), «έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου και τον προγραμματισμό της εταιρείας.Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο, η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών καλωδίων είναι ελεύθερη, μη υποκείμενη σε καθεστώς άδειας». Όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές με την πολύ ξεκάθαρη αυτή δήλωση η Αθήνα έστειλε ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για επανέναρξη των ερευνητικών εργασιών- ακόμα και πριν από το Πάσχα- χωρίς κάποιου είδους διαπραγμάτευση.

Η νέα αυτή γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεφεύγει από την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική κατευνασμού και συγκατάβασης που είχε κυριολεκτικά στοιχειώσει το έργο - αλλά και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες- και επιβεβαιώνει πλήρως πρόσφατη αρθρογραφία μας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (εδώ) και στο Energia.gr όπου είχαμε προβάλει  την άποψη, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αλλά και στην διεθνή εμπειρία από παρόμοια έργα, ότι δεν χρειάζεται κανενός είδους άδεια από όμορο κράτος στην περίπτωση πόντισης καλωδίων ή αγωγών για έργα κοινής ωφελείας. Πόσω μάλλον όταν η όδευση  του καλωδίου διέρχεται μέσα από την ΑΟΖ μιας χώρας, όπως είναι η περίπτωση του GIS, όπου το καλώδιο θα περάσει μέσα από οριοθετημένη περιοχή ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Energia.gr υπήρξαν μια σειρά από θετικές για τα Ελληνικά  συμφέροντα παρεμβάσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που έδρασαν τελείως καταλυτικά με αποτέλεσμα την αλλαγή στάσης της Αθήνας και την υιοθέτηση μιας ρηξικέλευθης θέσης στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων  εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. Οι παρεμβάσεις αυτές συνοψίζονται σε συγκεκριμένες εγγυήσεις από πλευράς Γαλλίας και Ισραήλ, οι οποίες φαίνονται πρόθυμες να οργανώσουν κοινές  με την Ελλάδα αερο-ναυτικές ασκήσεις στις περιοχές ενδιαφέροντες, ώστε να συμπέσουν με τη χρονική περίοδο διεξαγωγής ερευνών και εργασιών πόντισης του καλωδίου.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr