Αν και οι συγκεκριμένες άδειες, με αποδέκτες εταιρείες όπως οι TotalEnergies, Ineos και Perenco, δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών τον περασμένο Μάιο, οι Εργατικοί, που ανέβηκαν στην εξουσία τον Ιούλιο, τις υπερασπίζονται.
Το μέλλον των ενεργειακών αποθεμάτων της Βόρειας Θάλασσας απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση Στάρμερ, καθώς, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να βρει μία φόρμουλα που και θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του μανιφέστου των Εργατικών να μην εκδίδουν άδειες για την εξερεύνηση νέων πεδίων, αλλά και την ανάγκη να μην ανακληθούν οι ήδη υπάρχουσες άδειες. Ο Hugo Tagholm, εκτελεστικός διευθυντής της Oceana, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ελπίζει ότι η προσφυγή θα βοηθούσε την Εργατική κυβέρνηση του Κηρ Στάρμερ να σταματήσει την υποστήριξή της προς τις υπάρχουσες άδειες.
Η Oceana υποστηρίζει ότι η έγκριση από την κυβέρνηση των αξιολογήσεων κινδύνου των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην οποία βασίστηκε ο περυσινός γύρος αδειοδότησης στη Βόρεια Θάλασσα ήταν παράνομη, καθώς δεν έλαβαν πλήρως υπόψη τις πιθανές κλιματικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.
Η θωράκιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από πετρελαιοκηλίδες και από την υπερθέρμανση και την οξίνιση των ωκεανών που συμβαδίζουν με την κλιματική αλλαγή δεν θα πρέπει να θεωρείται “μέρος ενός πολιτισμικού πολέμου” ή “της αντίθεσης των πρασίνων προς την ανάπτυξη”», τονίζει ο Tagholm. Και προσθέτει: «Πρόκειται για την προστασία της φύσης, για την προστασία της μελλοντικής ευημερίας, της μελλοντικής βιομηχανίας».
Η προσφυγή επικεντρώνεται σε 31 άδειες που εκδόθηκαν από την Αρχή Μετάβασης της Βόρειας Θάλασσας (NSTA) τον περασμένο Μάιο, όπου η εξόρυξη θα μπορούσε να επηρεάσει θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Διενεργήθηκε αξιολόγηση για κάθε άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Υπεράκτιων Ερευνών Πετρελαίου για το Περιβάλλον και τον Παροπλισμό (OPRED).
Ο ισχυρισμός της Oceana βασίζεται σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον περασμένο Ιούνιο σε μια υπόθεση γνωστή ως Finch, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν πώς η καύση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή όταν συντάσσουν εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τοποθεσίες στις οποίες πρόκειται να διενεργηθούν γεωτρήσεις.
Η ομάδα περιβαλλοντικών εκστρατειών υποστηρίζει ότι το πρότυπο που έθεσε η απόφαση για την υπόθεση Finch θα πρέπει επίσης να ισχύει για αξιολογήσεις που συντάσσονται πριν από τη χορήγηση αδειών στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Oceana ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και τις Μηδενικές Εκπομοπές δεν έλαβε πλήρως υπόψη τις συστάσεις του θεσμικού εμπειρογνώμονα τον οποίο υποχρεούται προορίζεται να συμβουλευτεί κατά την προετοιμασία των αξιολογήσεων.
Μια επιστολή της Μικτής Επιτροπής Διατήρησης της Φύσης, που στάλθηκε τον περασμένο Μάιο και την οποία είδαν οι Financial Times, προειδοποιούσε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει τον κίνδυνο οι έρευνες να βλάψουν το θαλάσσιο περιβάλλον, μεταξύ άλλων επειδή η καύση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα συμβάλει στην κλιματική αλλαγή.
Το Υπουργείο και η NSTA ανέφεραν στους Financial Times ότι δεν μπορούσαν να σχολιάσουν τις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες. Άτομο κοντά στην NSTA είπε ότι οι άδειες χορηγήθηκαν μόνο αφού η OPRED είχε αξιολογήσει «οποιεσδήποτε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις» σε προστατευόμενες περιοχές.
Από την πλευρά της, η Perenco ανακοίνωσε: «Ως υπεύθυνος χειριστής, συμμορφωνόμαστε με όλους τους σχετικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς». Οι εταιρείες Ineos και TotalEnergies δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Η στάση των Εργατικών στην υπόθεση Oceana έρχεται σε αντίθεση με την απόφασή τους πέρυσι να μην αμφισβητήσουν την προσπάθεια περιβαλλοντικών οργανώσεων να εμποδίσουν την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου Rosebank και Jackdaw στη Βόρεια Θάλασσα.
Το ανώτατο αστικό δικαστήριο της Σκωτίας αποφάσισε νωρίτερα εφέτος ότι η συγκατάθεση για τα έργα είχε χορηγηθεί παράνομα από την κυβέρνηση των Τόρυς.
Ο Στάρμερ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερο επιδιώκει να παρουσιάσει η κυβέρνησή του ένα προφίλ πιο φιλικό προφίλ προς τις επιχειρήσεις, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι Εργατικοί πιθανότατα θα δώσουν εγκρίνουν ξανά πιθανές νέες αιτήσεις για τα ίδια πεδία.