ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ασχοληθεί με το κατά πόσο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξανά οι αγωγοί φυσικού αερίου NordStream, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Το θέμα, όμως, παραμένει ανοιχτό διότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Ωστόσο, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το ενδεχόμενο οι Αμερικάνοι να πιέσουν τους Ευρωπαίους ώστε οι δεύτεροι να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο, αναδεικνύοντας τη φαιδρότητα των σημερινών συγκυριών.
Αναπόφευκτα, ο Λαβρόφ έχει κάθε λόγο να αμφισβητεί μία τέτοια εξέλιξη, καθώς οι ΗΠΑ ήταν ο αδιαμφισβήτητος κερδισμένος μετά την παύση των εισαγωγών ρωσικών καυσίμων στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε αύξηση στις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο θα σήμαινε σχεδόν αυτόματα τη μείωση των ποσοτήτων του αμερικανικού LNG. Όμως αξίζει να σημειωθεί πως στενοί σύμβουλοι του Προέδρου Τραμπ είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην υποδομή των NordStream, κάτι που θα μπορούσε να ισοσταθμίσει τα διαφυγόντα κέρδη από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Από την άλλη πλευρά, ο Λαβρόφ αναγνώρισε πως ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη αντιτίθεται ρητά σε οποιαδήποτε επαναφορά των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει πως οι εισαγωγές ρωσικών καυσίμων θα σταματήσουν μέχρι το 2027— ένα σχέδιο που βεβαίως δεν έχει αποσαφηνιστεί. Όμως η Ρωσία έχει ένα σαφές πλεονέκτημα και αυτό είναι οι τιμές των καυσίμων της. Καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να βιώνουν μία παρατεταμένη περίοδο υψηλότατου ενεργειακού κόστους που τις καθιστά μη ανταγωνιστικές, οι φωνές όσων ζητούν επιστροφή στο ρωσικό φυσικό αέριο εντείνονται. Μάλιστα, πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Γερμανία πιέζουν ανοιχτά για επιδιόρθωση και επαναλειτουργία των NordStream μόλις λήξει επισήμως ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος.
Εντός αυτού του πλαισίου, ο Πατρίκ Πουγιαννέ, CEO του γαλλικού κολοσσού TotalEnergies και γνώστης των ενεργειακών αγορών, δήλωσε πως η επαναφορά των αγωγών NordStream, έστω και με τη μειωμένη μορφή των δύο από τους τέσσερις, φαίνεται όλο και πιο πιθανή. Μολονότι ο Πουγιαννέ δεν ανέφερε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία που ενδεχομένως να είχε μάθει από υψηλά ιστάμενες πηγές, εξήγησε ότι το κόστος του ρωσικού φυσικού αερίου αναπόφευκτα θα δελεάσει αρκετούς Ευρωπαίους. Και η κατάσταση πιθανότατα να διευκολυνθεί πολιτικά, καθώς οι διπλωματικές ισορροπίες στο τρίγωνο Ευρώπη-ΗΠΑ-Ρωσία αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο Πουγιαννέ εξέφρασε την ανησυχία ορισμένων στην Ευρώπη που φοβούνται ότι η κλιμάκωση της εξάρτησης από το αμερικανικό LNG μπορεί να αποδειχθεί εξίσου καταστροφική με την προηγούμενη εξάρτηση από τους ρωσικούς αγωγούς. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να μεριμνήσουν για τη διαφοροποίηση των προμηθειών τους, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και το διαχειρίσιμο κόστος.