Η Saudi Aramco βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων προκειμένου να επενδύσει σε δύο σχεδιαζόμενα διυλιστήρια στην Ινδία. Το πρώτο διυλιστήριο της κρατικής Oil and Natural Gas Corp θα βρίσκεται στη βορειοδυτική πολιτεία Gujarat, στις ακτές της Αραβικής Θάλασσας, και οι λεπτομέρειες του έργου παραμένουν ασαφείς. Το δεύτερο διυλιστήριο της επίσης κρατικής Bharat Petroleum Corp θα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πολιτεία Andhra Pradesh, στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, και η ινδική εταιρεία έχει αναφέρει ότι σκοπεύει να επενδύσει περί τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Μολονότι καμία από τις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν πως και τα δύο διυλιστήρια θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από την εμπλοκή της Saudi Aramco.
Ο σαουδαραβικός κολοσσός φαίνεται να είναι σε μειονεκτική θέση σε αυτές τις διαβουλεύσεις καθώς επιθυμεί να εξασφαλίσει ένα αυξανόμενο μερίδιο στην ινδική αγορά. Υπενθυμίζεται πως η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου επί του παρόντος πίσω από την Κίνα, με τη συγκεκριμένη κατάταξη όμως να αλλάζει μεσοπρόθεσμα καθώς η κινεζική αγορά στρέφεται στην εγχώρια παραγωγή, το φυσικό αέριο, και τις ΑΠΕ. Ωστόσο, η Ινδία αποτελεί παράλληλα και τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού πετρελαίου, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο. Μολονότι οι εισαγωγές του ρωσικού καυσίμου είχαν πληγεί τις προηγούμενες εβδομάδες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, τα νεότερα στοιχεία αναδεικνύουν την ταχύτατη ανάκαμψη.
Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία δεν προσφέρει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στους Ινδούς εταίρους της, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιθυμεί να προμηθεύει τα διυλιστήρια που συμμετέχει με πετρέλαιο τριπλάσιο του ποσοστού της. Για παράδειγμα, αν η Saudi Aramco ελέγχει το 30% των μετοχών ενός διυλιστηρίου, τότε το διυλιστήριο υποχρεούται να επεξεργάζεται 90% σαουδαραβικό πετρέλαιο συνολικά. Εκ των πραγμάτων, η προϋπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά περιοριστική για την ινδική πλευρά, η οποία οφείλει να λάβει υπόψη και τις ταχέως μεταλλασσόμενες γεωπολιτικές συνθήκες που μπορεί να την αναγκάσουν να εισάγει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο σύντομα. Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών εταιρειών δεν διενεργούνται σε ένα τόσο θετικό κλίμα.
Η Saudi Aramco έχει και στο παρελθόν προσπαθήσει να εισέλθει στον κλάδο της ινδικής διύλισης. Όμως οι συμφωνίες αυτές ακυρώθηκαν ή τελμάτωσαν λόγω διαφωνιών και καθυστερήσεων. Εντούτοις, οι προοπτικές ανάπτυξης της ινδικής αγοράς— όπου ο ρυπογόνος άνθρακας κυριαρχεί προς το παρόν και η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση— είναι πολύ αισιόδοξες για να αγνοηθούν. Ειδικά όταν οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές αφήνουν πίσω τους το πετρέλαιο ως κρίσιμο καύσιμο.