Βουλγαρία: Δημιουργία Πολυεθνικού Κέντρου Θαλάσσιου Συντονισμού για την Ασφάλεια της Ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα

Βουλγαρία: Δημιουργία Πολυεθνικού Κέντρου Θαλάσσιου Συντονισμού για την Ασφάλεια της Ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα
energia.gr
Παρ, 28 Μαρτίου 2025 - 13:15

Η Βουλγαρία προτείνει τη δημιουργία ενός πολυεθνικού κέντρου θαλάσσιου συντονισμού για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυτιλίας στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και να γίνει ο οικοδεσπότης του κέντρου. Οπως αναφέρει το euractiv την ιδέα παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ρόζεν Ζελιάζκοφ μετά τη σημερινή συνάντηση «Ειρήνη και ασφάλεια για την Ουκρανία» στο Παρίσι.

Η βουλγαρική πρόταση προβλέπει ότι το κέντρο θα παρέχει συνεχή θαλάσσια επιτήρηση και έγκαιρες προειδοποιήσεις για πιθανές απειλές και εχθρικές δραστηριότητες, καθώς και αύξηση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο στόχος είναι να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμές για τη ναυτιλία και να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες παρακολούθησης του αέρα και των υδάτων, τόσο των υποδομών ζωτικής σημασίας όσο και όλων των πιθανών εχθρικών ενεργειών στο έδαφος της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Ζελιάζκοφ μετά τη συνάντηση.

Η διασφάλιση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Πριν από τρία χρόνια, η Βουλγαρία επέμενε να φιλοξενήσει ένα κέντρο συντονισμού του ΝΑΤΟ για τη ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr