Με ανακοίνωσή της χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως η αποχώρηση από την Ουκρανία όλων των ρωσικών δυνάμεων είναι ένας από τους βασικούς όρους προκειμένου να αρθούν ή τροποποιηθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε.
Λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα με ξεχωριστές συμφωνίες, το Κρεμλίνο έσπευσε να διευκρινίσει πως η εκεχειρία αυτή θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις που αφορούν τις εμπορικές και τραπεζικές συναλλαγές για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.
Η Μόσχα ζητά να αρθούν οι κυρώσεις κατά της αγροτικής κρατικής τράπεζας Rosselkhozbank και να επιτραπεί ξανά η πρόσβαση στο διεθνές σύστημα πληρωμών Swift.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ε.Ε. και οι σύμμαχοί της ανέστειλαν την πρόσβαση των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο σύστημα Swift. Σκοπός του μέτρου αυτού ήταν να μην έχουν πρόσβαση οι ρωσικές επιχειρήσεις στο σύστημα αυτό προκειμένου να εμποδιστούν οι συναλλαγές για την πολύτιμη πηγή εσόδων όπως είναι οι εξαγωγές ενέργειας και γεωργικών προϊόντων.
Η ρωσική απαίτηση θέτει στον αέρα τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, αφού οι περισσότεροι όροι που βάζει η Μόσχα αφορούν πρωτίστως κυρώσεις και απαγορεύσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ανίτα Χίπερ με χθεσινή της ανακοίνωση τονίζει πως η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων μόνο αν υπάρξει πλήρης αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.
«Το τέλος της απρόκλητης και αδικαιολόγητης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και η χωρίς όρους αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για την τροποποίηση ή άρση των κυρώσεων», ανέφερε η Χίπερ.
«Δασμοί, όχι κυρώσεις»
Η Κομισιόν πρόσθεσε πως η Ένωση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά αγροτικών προϊόντων αλλά «απαγορευτικούς δασμούς» στα προϊόντα σιτηρών που εισάγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Περαιτέρω δασμοί σε περισσότερα γεωργικά προϊόντα καθώς και σε ορισμένα λιπάσματα είναι υπό εξέταση.
Οι χώρες της Ε.Ε. ανανέωσαν δύο πλαίσια κυρώσεων κατά της Ρωσίας για έξι ακόμη μήνες στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές αυτού του μήνα. Η οποιαδήποτε αλλαγή στο ζήτημα των κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη.
«Η Ρωσία πρέπει να δείξει γνήσια πολιτική βούληση για τον τερματισμό του παράνομου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου», πρόσθεσε η Χίπερ. «H εμπειρία έχει δείξει πως η Ρωσία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της».
Ετοιμαστείτε για πόλεμο
Μετά τον επανεξοπλισμό έρχεται το «κιτ 72 ωρών» για την αντιμετώπιση ακραίων... κρίσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη προκειμένου να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις από φυσικές καταστροφές και βιομηχανικά ατυχήματα μέχρι κακόβουλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή στρατιωτικούς τομείς.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν στους πολίτες ένα κιτ έκτακτης ανάγκης που θα τους επιτρέψει αυτάρκεια τουλάχιστον 72 ωρών, στην περίπτωση που αποκοπούν από ζωτικής σημασίας προμήθειες.
Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν ήδη τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές με διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει καλέσει τους πολίτες να έχουν κιτ 72 ωρών το οποίο θα περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό, φάρμακα, φορητό ραδιόφωνο, φακό, εφεδρικές μπαταρίες, φορτιστές, μετρητά, αντίγραφα σημαντικών εγγράφων συμπεριλαμβανομένων ιατρικών συνταγών, εφεδρικά κλειδιά, ζεστά ρούχα και βασικά εργαλεία όπως μαχαίρια.
Ένα ακόμη βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Κομισιόν είναι η αποθήκευση σημαντικού εξοπλισμού και προμηθειών, εμβολίων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, σημαντικών πρώτων υλών ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η βιομηχανική παραγωγή στρατηγικού εξοπλισμού και εξοπλισμού ενέργειας.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")