Η χειρότερη χρονιά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα είναι το 2009 για τις αναπτυγμένες οικονομίες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη φθινοπωρινή του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, προχώρησε χθες σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του.

Η χειρότερη χρονιά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα είναι το 2009 για τις αναπτυγμένες οικονομίες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη φθινοπωρινή του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, προχώρησε χθες σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ προχωρούν, παράλληλα, σε έκκληση για πιο ευρεία δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χρηματοοικονομική κρίση και να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,7%, φέτος, και στο 2,2%, το 2009. Μόλις τον Οκτώβριο, οι αντίστοιχες προβλέψεις ήταν 3,9% και 3% ενώ την άνοιξη οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 4,1% και 3,9%, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση όταν το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό χαμηλότερο του 3% ετησίως. Στις αναπτυγμένες οικονομίες, μάλιστα, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το 2009 κατά 0,3%, έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5% μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών αναμένεται να έχει τη Βρετανία, όπου το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2009. Ισχυρό θα είναι το πλήγμα και για τη γερμανική οικονομία, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,8%.

Στην Ισπανία η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι 0,7%, στην Ιταλία 0,6% και στη Γαλλία 0,5%. Συνολικά το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα περιοριστεί, το 2009, κατά 0,5% -επίδοση ελαφρώς χειρότερη εκείνης της Ιαπωνίας (-0,2%) αλλά καλύτερη αυτής των ΗΠΑ (-0,7%).

Ήδη τα στοιχεία για τις πωλήσεις των Αμερικανικών πολυκαταστημάτων είναι εξαιρετικά απογοητευτικά (γίνεται λόγος για τον χειρότερο μήνα της δεκαετίας), με μόνους ωφελημένους τις αλυσίδες χαμηλού κόστους, όπως η Wal-Mart.

Η τελευταία ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα προχωρά σε νέες μειώσεις τιμών κάθε εβδομάδα μέχρι τα Χριστούγεννα, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει στην χρεοκοπία πλήθος ανταγωνιστών της.

Αναπτυσσόμενες

Στις αναπτυσσόμενες χώρες η ανάπτυξη θα είναι θετική αλλά κατά πολύ χαμηλότερη των προηγούμενων εκτιμήσεων: Τον προηγούμενο μήνα το ΔΝΤ έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% και τώρα «κατεβάζει τον πήχυ» στο 5,1%.

Στην Κίνα ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 8,5% (από 11,9% το 2007, 9,7% φέτος και προηγούμενη πρόβλεψη 9,3% για το 2009), στην Ινδία στο 6,3% (από 9,3% το 2007, 7,8% φέτος και προηγούμενη πρόβλεψη 6,9% για το 2009) και στη Ρωσία στο 3,5% (από 8,1% το 2007, 6,8% φέτος και προηγούμενη πρόβλεψη 5,5% για το 2009).

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αναμένεται να διατηρήσει την τιμή του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα (η πρόβλεψη είναι για μέση τιμή 68 δολ./βαρέλι το 2009) ενώ τον προηγούμενο μήνα οι αναλυτές προέβλεπαν μέση τιμή στα 100 δολάρια.

«Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο μήνα, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία απομόχλευσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη φθίνει», επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως οι ενέργειες στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα παγκοσμίως, μπορούν να προσφέρουν ώθηση στην ανάπτυξη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ,

Ο. Μπλάνσαρντ, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και μάλιστα σε διεθνή συνεργασία: «Τα περιθώρια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής δεν είναι πλέον σημαντικά, οπότε εξαιρετικά αναγκαία είναι μια παγκόσμια δημοσιονομική επέκταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Αρωγή του ΔΝΤ προς την Ουκρανία

Διετές δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους 16,5 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία ενέκρινε χθες το ΔΝΤ, το οποίο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αλλαγές στο νομισματικό και συναλλαγματικό καθεστώς της χώρας, προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις στην ουκρανική οικονομία από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Το πακέτο, το οποίο η πρωθυπουργός Γούλια Τιμοσένκο χαρακτήρισε ως «μεγάλη νίκη», προβλέπει την άμεση εκταμίευση 4,5 δισ. δολαρίων. Την απόφαση του ΔΝΤ συνοδεύει πρόβλεψη για ύφεση το 2009, που σε μεγάλο βαθμό θα προκληθεί από την πτώση των παγκόσμιων τιμών χάλυβα, του βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της Ουκρανίας, αλλά και της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 07/11/2008)