Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών προκήρυξης και επικύρωσης των σχετικών διαγωνισμών για την κατοχύρωση των παραχωρήσεων εντός του 2025. «Άμεσα θα βγουν οι Υπουργικές Αποφάσεις και στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Θα ακολουθήσει η σχετική δημοσίευση στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και κατόπιν η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του χθες στην κρατική τηλεόραση.
Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την ευόδωση του ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι οι σχετικές διαδικασίες εξ αντικειμένου είναι χρονοβόρες και ως εκ τούτου πρόσθετες καθυστερήσεις καταλήγουν να αποθαρρύνουν τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος, μιλώντας χθες στο 6o Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress, υπάρχει και 3η εταιρεία που δείχνει ενδιαφέρον, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στην αγορά δεδομένων προκειμένου να λάβει ανάλογες αποφάσεις, με τους αρμόδιους φορείς να μην αποκαλύπτουν την επωνυμία. Αντίθετη τροχιά ακολούθησε η Petronas αποχωρώντας από τις σχετικές διαβουλεύσεις, γεγονός που που δεν φαίνεται να προβληματίζει τις αρμόδιες πηγές, αναγνωρίζοντας αφενός την παρουσία δύο εκ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως και αφετέρου το ζωντανό ενδιαφέρον ευρύτερα, που ενδέχεται να μετουσιωθεί σε νέα αιτήματα το επόμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, η προώθηση των εργασιών στις παραχωρήσεις της Exxon Mobil στην Κρήτη, το «διπλό» ενδιαφέρον της Chevron νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης, σε συνδυασμό με την προσέλκυση νέων «μνηστήρων» διαμορφώνουν ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις ώστε να φτάσουμε να μετράμε περισσότερο έργα, παρά διακηρύξεις στο κομμάτι των ελληνικών υδρογονανθράκων. Σε μια τέτοια κατεύθυνση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Τσάφος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο επιχείρησε μια αποκωδικοποίηση των τελευταίων ειδήσεων, «ξεχωρίζοντας» το ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα που προκύπτει.
Ο υφυπουργός εκτιμά ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή της Chevron στα νέα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης είναι πολλαπλά για τη χώρα μας. «Πρώτον, δεν είναι εύκολη υπόθεση η είσοδος μιας εταιρείας σε μια νέα αγορά. Πρέπει να πιστέψει ο επενδυτής ότι μπορεί να βγάλει άκρη και να επενδύσει. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια μέχρι εδώ. Το φυσικό αέριο είναι ακόμα η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης και εξαρτιόμαστε από τις εισαγωγές. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε».
Ενεργειακή μετάβαση
Πάντως, αυτό δεν σημαίνει επιβράδυνση της ενεργειακής μετάβασης. Η κυβέρνηση είχε πει εξ αρχής ότι δεν γίνεται μετάβαση μόνο με τις ΑΠΕ. «Το αέριο θα το χρησιμοποιούμε, άρα δεν βλέπω καμία αντίφαση. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στη μετάβαση», τόνισε ο κ. Τσάφος.
«Το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνα σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση με την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού το 2014, είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό, η οποία μάλιστα έχει πολλαπλή διάσταση, οικονομική, γεωπολιτική, ενεργειακή και πολιτική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Στ. Παπασταύρου. Όπως είπε, το ενδιαφέρον της Chevron αλλά και η αποδοχή του από την ελληνική κυβέρνηση ενισχύουν τη θέση της χώρας μας ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Άμεσα θα βγουν οι Υπουργικές Αποφάσεις και στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού.
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΤΟΣ, Διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ

Υπάρχει και 3η εταιρεία που δείχνει ενδιαφέρον, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει στην αγορά δεδομένων
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")