Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσουν τα έργα για την ανάπτυξη του δικτύου αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Zhecho Stankov. Η βαλκανική χώρα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια 345 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος ξεκινά από την Ελλάδα και φτάνει μέχρι την Ουκρανία. Στόχος των Βούλγαρων διαχειριστών είναι ο διπλασιασμός των όγκων που μεταφέρονται από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση των έργων το 2026.
Ο Κάθετος Διάδρομος συνιστά μόνο μία από τις κρίσιμες διαδρομές φυσικού αερίου εντός Βουλγαρίας. Η άλλη συνδέει τον TurkStream, ο οποίος εφοδιάζεται με ρωσικό φυσικό αέριο, με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τη Σλοβακία. Ως εκ τούτου, η Βουλγαρία διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Η Σόφια βρίσκεται ήδη σε επαφές με τη Μολδαβία, την Ουκρανία, αλλά και την Ουγγαρία προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο κοινών παραγγελιών LNG που θα παραδοθούν στα ελληνικά τερματικά. ΄
Αδιαμφισβήτητα, το έργο διευκολύνει και τις φιλοδοξίες της Ελλάδας για ισχυρότερη παρουσία της στα ενεργειακά τεκταινόμενα της Ευρώπης. Το FSRU Αλεξανδρούπολης απέδειξε ήδη τη σημασία τους, υποδεχόμενο το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG που προοριζόταν για την Ουκρανία. Αντίστοιχης σημασίας είναι και ο σταθμός της Ρεβυθούσας, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά και στα πολυσυζητημένα οικόπεδα νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης, για τα οποία υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.