Μιλώντας στο διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο "Sea Asia 2025", ο Adam Kent, Γενικός Διευθυντής της Maritime Strategies International (MSI), ανέφερε ότι πέρυσι τα ναυπηγεία της Κίνας κατέλαβαν περίπου το 75% όλων των νέων παραγγελιών και στους τομείς του ξηρού φορτίου, ενώ στην κατηγορία των κοντέινερ έλαβαν περίπου το 80% των νέων παραγγελιών.
"Το 2000", πρόσθεσε "η Κίνα δεν κατείχε ούτε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πλοίων και μέσα σε 25 χρόνια βρέθηκε από μικρός παίκτης να είναι ο κυρίαρχος.
Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς η Κίνα κατάφερε να επιτύχει τόσο γρήγορη κυριαρχία στην παγκόσμια ναυπηγική αγορά, ο Kent την απέδωσε σε διάφορους παράγοντες.
Κατά τη γνώμη του, ο πρώτος παράγοντας ήταν η στήριξη του κράτους.
"Η ναυπηγική βιομηχανία", είπε, "έχει αναγνωριστεί ως στρατηγικός τομέας τόσο από τις περιφερειακές όσο και τις τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα, και υπήρξε μεγάλη υποστήριξη για τη ναυπηγική βιομηχανία καθ' όλη αυτή την περίοδο, ακόμη και κατά την ύφεση της αγοράς το 2012-2016".
Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η χαμηλότερη τιμή για να προσελκύσουν τους ιδιοκτήτες να παραγγείλουν σε κινεζικά ναυπηγεία. Ο Kent εξήγησε ότι τα ναυπηγεία της χώρας κατάφεραν να προσελκύσουν παραγγελίες που παραδοσιακά θα πήγαιναν σε ιαπωνικά ή κορεάτικα ναυπηγεία, προσφέροντας τιμές που μπορούσαν να είναι κατά πολύ χαμηλότερες, ωστόσο, αυτό το χαμηλότερο κόστος ενίοτε είχε ως τίμημα την ποιότητα.
"Το χάσμα ποιότητας", πρόσθεσε, "έχει κλείσει πολύ τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Έτσι, σήμερα το φθηνό κόστος με μια καλή ποιότητα έχει γίνει το ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας".
Ο τρίτος παράγοντας είναι η ευελιξία σε ό,τι αφορά το σχέδιο και τον εξοπλισμό.
Τα κορεάτικα ναυπηγεία εξειδικεύονται στην κατασκευή σειρών σχεδίων έτοιμων προς παράδοση. "Ενώ, αν πας σε ένα κινεζικό ναυπηγείο, μπορείς να τους μιλήσεις για το είδος του πλοίου που θέλεις, το σχέδιο, τον εξοπλισμό που θα ήθελες να έχει το πλοίο και αυτοί θα το προσαρμόσουν", είπε ο Kent.
Ωστόσο, κατασκευαστής εξοπλισμού που μίλησε στο ίδιο συνέδριο επεσήμανε ότι με την πρόσφατη έκρηξη των παραγγελιών στα κινεζικά ναυπηγεία έγιναν λιγότερο ευέλικτα από ότι στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, όμως παραμένουν πιο ευέλικτα όσον αφορά τις συγκεκριμένες απαιτήσεις εξοπλισμού σε σύγκριση με τα κορεάτικα ναυπηγεία, υπογραμμίζοντας ότι τα ιαπωνικά ναυπηγεία είναι τα λιγότερο ευέλικτα.
Ο τέταρτος παράγοντας, σύμφωνα με τον Kent, είναι ότι τα κινεζικά ναυπηγεία, αφού ξεκίνησαν κατασκευάζοντας πλοία ξηρού φορτίου, τώρα προσφέρουν όλη την γκάμα τύπων πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ναυπηγικών προτάσεων για τη βιομηχανία εξόρυξης.
Ο πέμπτος παράγοντας είναι η παραγωγικότητα στα κινεζικά ναυπηγεία.
Η ύφεση στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας έχει οδηγήσει εργάτες που ασχολούνταν με τη συγκόλληση για τη βαριά βιομηχανία και τις υποδομές να μετακινηθούν και να δουλέψουν στα ναυπηγεία.
"Έχουμε δει", ανέφερε, "ότι η παραγωγικότητα στα ναυπηγεία της Κίνας έχει εκτοξευθεί. Μιλάω με ιδιοκτήτες και μου λένε ότι τα κινεζικά ναυπηγεία προσπαθούν να τους παραδώσουν τα πλοία τους έξι μήνες νωρίτερα από την αρχική προγραμματισμένη ημερομηνία".
Πέρα από την ενίσχυση της παραγωγικότητας, υπάρχει και η επανενεργοποίηση των ναυπηγείων που είχαν κλείσει κατά την περίοδο 2013-2019 και η ανάπτυξη νέας χωρητικότητας.
Ο έκτος παράγοντας είναι η χρηματοδότηση. "Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη στήριξη που δέχονται τα κινεζικά ναυπηγεία από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κίνα", τόνισε ο Kent.
Μέχρι το 2009, η χρηματοδότηση για νέες ναυπηγήσεις κυριαρχούταν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Σήμερα", κατέληξε, "το τοπίο χρηματοδότησης πλοίων κυριαρχείται από ασιατικές τράπεζες, και οι κινεζικές τράπεζες και εταιρείες leasing υποστήριξαν τη ναυπηγική βιομηχανία ακόμη και στις δύσκολες περιόδους και αυτή η συνεργασία είναι κάτι που η Κίνα έχει επωφεληθεί".
(από capital.gr)