Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πάντως επεφύλαξε την ίδια μέρα «μπόνους» στις αυτοκινητοβιομηχανίες με αναβολή προστίμων για τη μη επίτευξη στόχων σχετικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Τουλάχιστον 500.000 ευρώ πρόστιμο θα πρέπει να καταβάλει η ACEA καθώς και σειρά μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως ο γερμανικός κολοσσός Volkswagen (127 εκ) αλλά και η Renault/Nissan (81.5 εκ), καθώς και η θυγατρική της Opel Stellantis (75 εκ), η Ford (41.5εκ), η BMW (25 εκ), η ίδια η Opel (25 εκ) και η Toyota (σχεδόν 24 εκ). Η επίσης γερμανική Mercedes-Benz κανονικά θα έπρεπε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 35 εκ ευρώ, αλλά το απέφυγε, καθώς ήταν εκείνη που κατήγγειλε την ύπαρξη καρτέλ την περίοδο 2002-2027 στην Κομισιόν.
Τι αποκάλυψε η έρευνα της Κομισιόν
Πράγματι, η Κομισιόν μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι για περισσότερα από 15 χρόνια τουλάχιστον 16 μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων και η ACEA είχαν συνάψει συμφωνίες που αντιβαίνουν στον ανταγωνισμό και είχαν ανταλλάξει μάλιστα εμπιστευτικές πληροφορίες, προκειμένου να αποφύγουν τις εναρμονισμένες με το ευρωπαϊκό δίκαιο πρακτικές για την ανακύκλωση παλαιών αυτοκινήτων.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν συμφωνήσει να μην «διαφημίζουν» τις προσπάθειές τους για ανακύκλωση παλαιών οχημάτων, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τους καταναλωτές να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά την επιλογή ενός οχήματος και μειώνοντας κάθε πιθανή «πίεση» στις εταιρείες να υπερβούν τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις.
Αναβολή προστίμων μη επίτευξης μείωσης CO2
Την ίδια μέρα ωστόσο το Κολλέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε πρόταση αναβολής προστίμων προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες για μη επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπής ρύπων. Η έγκριση μάλιστα της τροπολογίας, η οποία προβλέπει την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2025-27, είχε αναβληθεί για δύο εβδομάδες λόγω εσωτερικών διαφορών εντός της Κομισιόν.
«Εγγυόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία γι’ αυτόν τον βασικό τομέα και ταυτόχρονα παραμένουμε σταθεροί στην πορεία προς τους κλιματικούς μας στόχους» διαβεβαίωσε πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αντιμετώπισε «πίεση» αρκετών πολιτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της «οικογένειας» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για αναβολή του προστίμου, λόγω και της τρέχουσας μη ευνοϊκής συγκυρίας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Εκτός από τους αμερικανικούς δασμούς βρίσκεται άλλωστε αντιμέτωπη με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από την Κίνα. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να συμβαδίζουν» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Φαίνεται ωστόσο ότι δεν ικανοποίησε την ACEA, που σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η κίνηση είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση» για τη μείωση των ρύπων κατά μέσο όρο σε τρία χρόνια, της ευθυγράμμισης δηλαδή με τους στόχους απανθρακοποίησης με τις ανάγκες της αγοράς και τις γεωπολιτικές «προκλήσεις», αλλά πρέπει να συμπληρωθεί με σημαντικά κίνητρα.
(πηγή: Deutsche Welle)